Daglig leder i Stingray Marine Solutions, John Arne Breivik. Foto: Therese Soltveit.

Stingray tar steget videre for bedre lusekontroll

Denne uken lanserte bedriften kundeportalen Stingray Online, der oppdretterne har full sikkerhet for rapportering og dokumentasjon av gjennomført luseskyting. – Dette er et viktig steg videre for å skape en totalløsning for oppdretter når det gjelder forebyggende arbeid mot lakselus, og etterhvert rapportering for lusetelling og biomassemåling, forteller daglig leder John Arne Breivik fra Stingray.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Breivik omtaler plattformen nærmest som en nettbank for laksen.

- Vi har en sikker to-trinns innlogging og en sikker informasjonsdeling. Ettersom vi er en teknologibedrift er målet vårt å få intelligente løsninger på dataene som samles inn. Mange regner i dag på hvor mye tid som går til eksempelvis lusetelling og biomassemålinger som igjen betyr håndtering og brannslukking. Denne tjenesten vil gi et innblikk i blant annet dette og anleggets tilstand, forklarer han.

Plattformen kan ha flere ulike brukere. Eksempelvis noen på lokalitetsnivå, mens andre kan ha oversikt og administrerer alle enhetene utplassert i bedriftens anlegg.

- Noe av det man kan finne på den nye plattformen er ukentlige oppdateringer med bilder av lus, oversikt på oppetid og antall pulser fra enheten. Det er også ordnet slik at oppdretterne selv kan loggføre manuelle lusetellinger, slik at man kan få en direkte pekepinn på effekt og derav oppnå full lusekontroll, sier Breivik.

Han påpeker at selskapet gjennom de siste årene har fått bedre kontroll på dataene og at det nå derfor er lettere å systematisere disse.

- Dette har også bidratt til at vi utover året skal jobbe mer med å forstå dataene og bedre lese bildene vi samler fra merdene, slik at også disse kan brukes til diagnostikk og forebygging på sykdomsfronten. Eksempelvis når det gjelder algeoppblomstringer og vintersår, sier han.

Lusetelling og biomassemåling

Ettersom mye av oppdretternes hverdager gå med til praktisk arbeid som lusetelling, ble dette en av de første satsingsområdene når det gjaldt å videreutvikle komponenter til enheten.

- Vi arbeider mest med det som har betydning for oppdretter og skal fremover videreutvikle plattformen til biomassemåling og lusetelling. Foreløpig kan jeg ikke gi en lanseringsdato på de nye komponentene, men de er godt i gang med utvikling av begge, sier han.

- Vi satser på å ha en betaversjon av den ene komponenten klar i slutten av 2016 og den andre i starten 2017. Hvilken som kommer først avhenger av fremgang og resultater, legger han til.

Oppfordrer til IMM

Breivik viser til at luselaserne er en teknologisk rensefisk.

- Om 3-5 år tror jeg den biologiske rensefisken vil være en kuriositet, og derfor utvikler vi enkelt og greit ikke komponenter for denne. Fremtiden er en teknologisk rensefisk, mener han.

Han forteller så at det tidligere har vært manglende kapasitet på IMM (ikke medikamentelle metoder) og at næringen har etterspurt dette.

- Nå er kapasiteten enorm fra leverandørene, men det hjelper lite om man ikke har fremgang på bruken. Nå ser det imidlertid ut som det er en stor vekst innen ulike tiltak og at oppdretterne ser nytten av disse, selv om noen fortsatt sitter på gjerdet, sier han.

Bedriften har i dag 48 luselasere i drift og seks på vei ut fra produksjonen.

- Vi avluser døgnet rundt så lenge oppdretteren har strøm, samtidig som vi konstant filmer forholdene i laksemerden. Ved å gjøre dette, samtidig som vi utvikler oss, kan vi bidra til lusekontroll og at oppdretteren får utnytte smolten de har satt ut til det fulle. Vi har tatt noen steg fremover og 2016 bør bli det første året hvor man har full lusekontroll med IMM, konstaterer Breivik.