NORBIT Aqua er den lengstlevende produsenten av lys til akvakultur. Avbildet er Kristin Collier Valle, FoU-sjef for akvakultur/biologi sammen med produktdirektør Guttorm Lange i NORBIT Aqua ved en av deres fabrikker i Trondheim.

Nytt samarbeid om lys i landbasert

Teknologi- og utstyrsleverandøren NORBIT har fått nytt kontor i Stavanger på Havets Hus og inngått samarbeid med Glamox som gjør at de kan tilby lys til både fisk og folk på landbaserte anlegg.

Publisert

Teknologibedriften NORBIT Aquas hovedgeskjeft er utvikling, produksjon og salg av lys til oppdrettsbransjen, både i sjø og på land og har gjort dette uavbrutt siden 2007.

NORBIT:

  • Er et globalt børsnotert teknologiselskap. 
  • Selskapet er strukturert i tre forretningsområder for å betjene sine viktigste markeder: Oceans, Connectivity og Product Innovation & Realization (PIR). Oceans-segmentet leverer teknologiløsninger til det globale, maritime markeder og etablerte for tre år siden NORBIT Aqua. 
  • Connectivity-segmentet tilbyr skreddersydde, trådløse løsninger for identifikasjon, overvåking og sporing. PIR-segmentet tilbyr FoU-tjenester og kontraktsproduksjon til nøkkelkunder. 
  • NORBIT har 450 ansatte, med hovedkontor i Trondheim, FoU og produksjon i Norge (Trondheim, Røros og Selbu) og Ungarn, og en verdensomspennende salgs- og distribusjonsplattform.

Nytt samarbeid 

Produktdirektør Guttorm Lange forteller til LandbasedAQ at selskapet nylig har inngått et samarbeid med Glamox med hovedkontor i Molde, som gjør at de blir totalleverandør av lys til landbasert oppdrettsanlegg i tillegg til sjøbaserte installasjoner. 

- Sammen med Glamox kan vi i NORBIT Aqua nå levere komplette og optimale belysningsløsninger både til folk og fisk. I dette samarbeidet forener vi kreftene og vil kunne tilby våre kunder helhetlige løsninger som dekker både fiskens fysiologi og behov for komplett belysning og styring av anleggene, sier han stolt. 

Han understreker at lyset som er i taket i kar-hallene også påvirker fisken, og at det derfor er viktig å se det i sammenheng med lyset som er beregnet kun for fisken. 

- Happy fish, happy kunder

Guttorm er utdannet fiskefysiolog med over 20 års erfaring fra bransjen. Han har jobbet blant annet i selskapene AKVA group, AquaGen og SINTEF ACE og er særlig opptatt av at fisken skal ha meget god velferd og optimale lysforhold mest mulig likt det naturlige lyset. 

Kjetil Rosvold og Guttorm Lange i NORBIT Aqua sammen med Tommy Dahl i Glamox på Aqua Nor, der selskapene lanserte nyheten om lyssamarbeidet.

- Vi jobber intenst med lys, og jeg må si først at lys er veldig komplekst, men interessant å jobbe med. Min personlige ledestjerne har alltid vært at dyr skal kunne utøve sin naturlige atferd uten stresspåvirkning. Dette har vi for eksempel oppnådd ved hvordan våre lys skånsomt fordeler lyset i hele vannvolumet uten markante kontraster. I tillegg har vi lagt stor vekt på den fysiske utformingen av lysene for å unngå sår og eller slagskader når fisken støter borti lysene, sier Lange.

NORBIT Aquas mål fremover er å bli en betydelig aktør av teknologi til oppdrettsnæringen. 

- I det ligger også løsninger for totalovervåkning av både fisk og miljø gjennom konsernets allerede eksisterende sensor- og sonarteknologi som i dag selges verden over i andre markeder. En annet viktig mål for selskapet er å fortsatt ha god og oppdatert kunnskap kompetanse knyttet til biologiske effekter og riktig bruk av utstyret de leverer, noe våre kunder verdsetter og markedet i økende grad og etterspør, sier Lange. 

Tester utstyret i egen trykktank

Mange sjøoppdrettere har de siste årene hatt et ønske om dypere drift, for blant annet å unngå lusebeltet og ha en mer stabil temperatur for fisken. Dette er noe som Lange påpeker selvsagt må tas med i bildet når de utvikler lys.

- Utstyret trykktestes på 70-75 meters dyp og vi har en egen tank i Trondheim hvor vi gjør disse forsøkene. Testene har vist at produktene våre fint tåler belastningen og er tilnærmet vedlikeholdsfrie, sier Lange. 

Han påpeker at bærekraft er for dem og oppdrettere i havbruksnæringen viktig, og blir bare mer og mer viktig i tiden fremover også i leverandørleddet. 

- En må og kunne dokumentere at en driver bærekraftig. Vi produserer lokalt med lokale leverandører og har kontroll på hele verdikjeden. Bærekraft for oss er og økonomisk gunstig for oss, samtidig som vi kan gjøre raske tilpasninger på utstyret ved behov, forteller Lange. I sum gjør dette oss enda mer konkurransedyktig, sier han. 

Kjetil Rosvold ble presentert på Aqua Nor som det ferske tilskuddet i NORBIT Aqua. Han skal være ansvarlig for selskapets kontor i Stavanger på Havets Hus. Her er han avbildet med produktsjef Guttorm Lange.

Potensiale for vekst i regionen

Kjetil Rosvold er ny salgsdirektør i NORBIT Aqua og startet 26. juni, og ble for alvor presentert på Aqua Nor i august. Han kommer fra samme stilling i Fishency Innovation AS. 

Med ansettelsen av Rosvold etablerte NORBIT avdelingskontor på Havets Hus i Stavanger. Det børsnoterte selskapet ble også nylig en del av Stim Aquacluster på Havets Hus i Stavanger. Klyngen melder at den siste tiden har blant annet Langøylaks, Ecto, Metallteknikk, Viking Aqua, NORBIT og Benchmark Genetics Norway meldt seg inn.

- Da NORBIT etablerte seg i Stavanger, var det naturlig å melde seg inn i klyngen, for vi har mange spennende kunder i Rogaland. Rogaland, som er Norges 4 største havbrukskommune, er et område hvor vi både har gode kunder, men og ser potensiale for vekst. Konsernet har også kunder i Rogaland innenfor andre sektorer som olje- og gass og fornybar, pluss offentlig sektor, sier Rosvold.