Steinsvik lanserer 4K kamera og leverer HD-kamera nummer 250
Steinsvik leverer i disse dager HD-kamera nummer 250. De første kameraene ble satt i drift i januar 2017 og siden har leveransene gått slag i slag. Nå lanserer de snart også 4K kamera for fôrkontroll.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I bruk over hele verden
- Vi har HD-kameraer i sjø fra Tasmania til Troms, og vi er også i gang med leveranser i Skottland, forteller Jørn Petter Haavik, produktsjef for kameraer i Steinsvik.
Tilbakemeldingene på bildekvaliteten har vært gode. Selskapet sier at Kundene deres melder at det er mye lettere å observere fiskens adferd under fôring og at dette gir dem en fôrdel med tanke på å unngå fôrspill og optimalisere tilvekst.
- Høyere oppløsning på bildene er selvsagt en viktig faktor, men egentlig er fokuset på HD-benevningen litt misvisende. Kamera som filmer i HD-kvalitet kan man få tak i hos enhver butikk som selger elektronikk, men for å få gode bilder er optikken og brikkene som behandler bildene mye viktigere, sier Steinsvik.
Lang utvikling
Utviklingen av selskapets HD-kameraer har pågått siden 2015 og de har hatt en kontrollert utrulling. Nå produserer de for fullt og er klare til å levere til alle verdenshjørner. Steinsvik har per i dag over 15 000 undervannskameraer i drift, der de eldste har vært i bruk i over 17 år.
- Det er ikke gjort over natten å bytte ut alle disse, men vi merker at røkterne setter pris på den gode bildekvaliteten i HD-serien vår. Spesielt liker fjerndriftoperatørene bildene. Når hele arbeidsdagen brukes på å se på kamerabildene har skarphet og stabilitet mye å si, sier Haavik.
Luseskjørt setter strengere krav
- Mange har nå også tatt i bruk luseskjørt. En bieffekt av dette er at det blir mørkere i merden, noe som setter ekstra krav til lysfølsomheten. Linsene og brikkene i våre HD-kameraer er optimalisert med tanke på miljøet det skal brukes i. Det kjøres 26 algoritmer i kameraet før bildet sendes digitalt til flåte eller fjerndriftsenter. Blant annet fremhever kameraene fisk og pellet. Dette gjør at partiklene i vannet blir mindre synlige og setter mindre krav til båndbredde fra merd til røkter, forteller Haavik videre.
4K
Selskapet slipper også i disse dager 4K-kameraer til fôrkontroll. 4K er den nye standarden for bildeoppløsning og gjør at røkterne kan bruke enda større skjermer på sentrene sine uten kvalitetstap. Disse kameraene er nok for perfeksjonistene innen havbruk, men de representerer et viktig ledd i selskapets strategi om å kunne bruke kameraene til en rekke oppgaver i tillegg til fôring.
- Jo mer informasjon kameraene innhenter, jo mer kan man bruke bildene til med tanke på bildeanalyse og prosessering. Vi er allerede i ferd med å introdusere pelletdeteksjon via våre kamera og vil i nær fremtid kunne gjøre lusetelling, biomassemålinger og analyser av fiskens adferd i merden», avslutter Haavik.