Jakter det optimale lyset for havbruk
Etter lansering av Luxmeter i Norge, prøver Plany enda å finne den optimale bølgelengden for lys i lakseoppdrett. - Egenskapen til å tilegne seg ny kunnskap er nøkkelen til suksess, sier Kenneth Brandal.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Kenneth Brandal, salg og markedssjef i Plany, forteller til kyst.no at det fremdeles er masse kunnskap å hente ved å forske på undervannslys.
- Ved å bruke erfaring og dele kunnskap i industrien, prøver vi å forske oss frem til hva som er det beste lyset. Vi jobber målrettet mot å finne den optimale bølgelengden, sier han.
I dag har lyset som brukes i merdene en bølgelengde på 510 til 570 nm, og befinner seg i det grønne fargespekteret. Bedriften holder en god dialog med forskningsinstitusjoner, og ønsker å kunne spisse bølgelengdespekteret i fremtiden.
Simulerer vannmiljø for rett lysstyrke
Han viser til at forskjellen på lys brukt i saltvann og ferskvann, er påvirket av forskjellen på anleggets kubikk og biomasse. Når nye lys settes ut, foretar Plany en simulering av vannmiljøet og en analyse av vannkvalitet for å finne riktig lysstyrke til den enkelte lokalitet.
Senest under Aqua Nor lanserte de også for første gang Luxmeter i Norge, men produktet har blitt brukt i Chile i over 15 år. Der har de hatt 65 til 70 prosent av markedsandelen. Brandal sier de i fjor sommer fikk et spørsmål fra Luxmeter om å bringe produktene til Europa.
- Disse har solgt rundt 25 000 lys siden de startet opp, og de har derfor en solid mengde data å støtte seg på. Erfaring og analyse av innsamlet data brukes til kontinuerlig utvikling av bedre produkter. Teknologien i dag gjør det mulig å tilpasse lyset ved innhenting av ny kunnskap, sier han, og Brandal mener selv at det er egenskapen til å tilegne seg ny kunnskap som er nøkkelen til suksess.
Bestemmer posisjon i vannsøylen
- Lys er fiskens viktigste stimuli. Ved bruk av LED-lys i merder og kar, oppnås redusert kjønnsmodning og økt tilvekst på ti prosent, forteller Brandal om Luxmeter.
Lyset skal hjelpe til med å bestemme hvor i vannsøylen laksen skal oppholde seg.
- Hvis man kan klare å få fisken til å gjør noe etter instinkt, eller fri vilje, er det veldig positivt, sier salgssjefen til kyst.no.
Skulle det oppstå mørke felt i merden (områder med lysstyrke på under fem lux) vil laksen automatisk bevege seg dit. Der vil fisken tro at det er vinter og starte kjønnsmodning. LED-lysene skrus derfor på i vintermånedene, slik at laksen vil tro det fortsatt er sommer. Brandal forteller til kyst.no at det også forskes mye på når lønner seg å skru på lysene.
- Hvis det for eksempel skulle oppstå et strømbrudd, skrus lyset gradvis på igjen, slik at fisken ikke skal få sjokk. Lyset i anleggene kan styres fra en app og det finnes massevis av muligheter, ettersom dagens teknologi gjør det lett å bruke, legger Brandal til.
Gammel metode med ny teknologi
Undervannslysene skal benytte en ny LED-teknologi og er produsert i Sør Korea, og har to års garanti.
- Hvis noe skulle slutte å virke før den tid, erstatter vi uten spørsmål.
Ifølge Brandal har lysene så langt blitt brukt av større aktører i oppdrettsnæringen, siden høst i fjor. Bruk av lys i merder er derimot ikke noe nytt, og de første forsøkene ble satt i gang sent på åttitallet og tidlig nittitall. For ti til tolv år siden ble bruk av LED-lys testet for første gang, men den gangen var ikke teknologien god nok, og lysene for svake. Selv er Brandal veldig interessert i lys, og skrev oppgave om «Lys på Laks» for Akvaforsk i 1992.