Gikk fra å være klesbutikksjef til å bli notvask-ekspert
Kim-Andre Eide fra Østerbø Maskin, startet sin arbeidskarriere i klesbuttiken, men har nå i åtte år jobbet med utvikling og salg av notvaskere. I denne jobben trives han godt. - Behovet for reinslighet i matproduksjon vil alltid være der, sier han.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
På sørsiden av Sognefjorden ligger Østerbø i Høyanger kommune, og basen til serviceselskapet Østerbø Maskin AS, som blant annet har en egenutviklet notvasker og leier ut tjenester for notvask.
Konseptet notvasker, kommer i forskjellige utforminger og med ulike teknologiske løsninger i dagens havbruksnæring. De kan både være kjørende og svevende, og Eide forteller at nettopp en av utfordringene relatert til notvaskere mener han er nettopp å holde seg oppdatert på den teknologiske utviklingen.
- Dette gjelder oppdrett generelt. Man må kunne tilpasse seg i en bransje som er i konstant utvikling, sier han.
Utviklingen innen havbruk synes han selv er meget givende, og sier han sørger for at alle involverte jobber sammen for å løse de utfordringene bransjen møter.
Notvasker- hverdagen i Østerbø, sier Eide kan være hektisk.
- Jeg får telefoner fra morgen til kveld, i tillegg til at det er en del reising ute blant kunder, sier han.
Som notvasker-ekspert regner han cirka 75 prosent utetid, og 25 prosent kontortid.
Godt samarbeid med oppdrettere
Med mye tid tilbragt ute hos oppdretterne, forteller han at samarbeidet er meget godt.
- Det er viktig med god kommunikasjon som vil gjøre oss til enn bedre leverandør, slik at kunden får det produktet de ønsker seg til slutt. Vi gjør hverandre gode, legger han til.
Eide har jobbet i Østerbø siden 2009, og kom inn i bransjen på et tidspunkt da notvasking ikke var et like stort tema som det det er i dag. Han legger til at med hjelp av alle næringen har både han personlig og Østerbø Maskin, fått være med på den spennende utvikling som har vært på området de siste årene.
- Det setter vi stor pris på.
Langsiktig behov
Som en kommentar på hvordan han tror fremtiden ser ut for sysselsettingen til notvaskerne, sier han at behovet til havbruksnæringen vil nok være der i lang tid enda.
- Det er mulig etterspørselen og selve produktet vil endre seg enn del, men behovet for reinslighet i matproduksjon vil alltid være der.
Som bakgrunn gikk Eide mekanisk på videregående. Han startet så som butikksjef i klesbutikker, og gikk så videre til å jobbe med kjøp og salg av laks, til både inn og utland. Etter mye kontakt med oppdrettere i sistnevnte arbeid, viste han klart hvilken bransje han ville fortsette å jobbe i.
De siste åtte årene har han derfor i stor grad jobbet med salg, opplæring og utvikling av Yanmar notvasker for Østerbø Maskin.