- Krevende å få tak i norsk laks godkjent for det kinesiske markedet
Tre suspenderte fylker samt restriksjoner knyttet til PD og ILA blir trukket frem som store begrensninger for lakseeksport fra Norge til Kina.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Denne uken arrangeres SIAL China 2018, som er Asias største mat og drikkemesse, i Shanghai. Norges sjømatråd arrangerer en paviljong for norske sjømatselskaper, der Lerøy, Nordøy Sea, Vesteraaens og Atlantic Delight står med egne stands. Det er også flere andre norske selskap som besøker messen, uten egen stand.
- Under messen vil norsk laks og torsk bli benyttet i en kokkekonkurranse, samt være ingrediens under en promosjon kalt «Fresh Live Tasting», forteller Sigmund Bjørgo i Norges sjømatråd til Kyst.no
- SIAL China er mest egnet for selskaper som har fokus på å utvikle markedet nedstrøms i Kina, og gjerne som har VAP produkter tilgjengelig i markedet. Kjøperne på denne messen er i all hovedsak distributører, retailere, restaurantkjeder, og cateringselskaper, og de fleste av disse importerer ikke produktene selv, forklarer han.
Positivt på utviklingen av markedsadgangen
Bjørgo sier at markedsadgangen for norsk laks har blitt forbedret fra i fjor høst. Men fortsatt oppleves det som krevende å få tak i norsk laks godkjent for det kinesiske markedet.
- Sjømatrådet ser allikevel veldig positivt på utviklingen av markedsadgangen, og forventer betydelig vekst for norsk sjømat i det kinesiske markedet. Således er fotavtrykket for norsk sjømat viktig på sentrale messer i Kina, sier Bjørgo.
- Tre suspenderte fylker samt restriksjoner knyttet til PD og ILA er de største begrensningene for lakseeksport til Kina, legger han til.
Ifølge eksportstatistikk fra Norges sjømatråd og SSB har Kina totalt sett importert 9 627 tonn fersk norsk laks sålangt i 2018. Bjørgjo sier de antar at det i 2017 ble konsumert om lag 80-85 000 tonn laks i Kina. Med vekst i den kinesiske middelklassen, urbanisering, og økt kjøpekraft mener Sjømatrådet konsumet kan øke til hele 240 000 tonn i 2025.