Fremgang i forhandlingene med Kina
Denne uken møttes forhandlerne i Oslo for å jobbe videre med en frihandelsavtale mellom Kina og Norge.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Denne ukens forhandlingsrunde i Oslo viser at både Norge og Kina ønsker fremgang i forhandlingene. Det er ikke overraskende at forhandlingene innen visse kjerneområder, slik som varer, er krevende. Men regjeringen fortsetter å prioritere frihandelsforhandlingene med Kina, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen,i Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.
Kina er vår viktigste handelspartner i Asia. I 2017 handlet vi varer for rundt 90 milliarder kroner. Dette betyr at Kina er vår sjette største handelspartner.
Det ble det forhandlet om:
- Handel med varer
- Handel med tjenester og investeringer
- Opprinnelsesregler
- Handelsforenkling
- Immaterialrett
- Offentlig anskaffelser
- Konkurranse
- Tekniske handelshindringer
- Veterinærspørsmål
- Handel og miljø
- Rettslige spørsmål
- Handelstiltak
- Forhandlingsrunden var preget av positiv fremgang og noen av forhandlingstemaene nærmer seg ferdigstillelse, sier Røe Isaksen.
Markedsadgangsdiskusjonene for handel med varer og tjenester er imidlertid krevende. Når det gjelder markedsadgang for varer, jobber man på norsk side for å få tollfrihet for industrivarer, inkludert sjømat. Kina er opptatt av å få forbedret tilgang til det norske landbruksmarkedet. Det tas sikte på en ny forhandlingsrunde i Beijing før påske.
Dette er den 13. forhandlingsrunden om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina.
Fakta:
- Kina er vår viktigste handelspartner i Asia. I 2017 handlet vi varer for rundt 90 milliarder kroner.
- Kina er vår sjette største handelspartner.
- En frihandelsavtale vil gi økte muligheter for norsk eksport til Kina og styrke det norsk-kinesisk økonomisk samarbeid.