Lakserømming fører til millionutgifter for oppdretter
Lingalaks har iverksatt alle tilgjengelige resurser for å håndtere rømmingen som skjedde tirsdag. Og dette koster. De har også tallfestet hvor mye fisk som rømte.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Samfunnskontakt Kjetil Hestad sier til kyst.no at en brønnbåt er på plass og har nylig telt opp fisken som var igjen i merd nummer fem. Rømmingstall fra Bergadal lokaliteten endte på 36 000 rømlinger, 6000 mer en antatt, opplyser han.
Selskapet har en tett dialog med Fiskeridirektoratet og har også et samarbeid med villfisk-lag og organisasjoner i Hardanger, Etne og på Os. Han sier fokuset til selskapet fremover er å få fisken raskt tilbake fra sjøen og skadebegrense mest mulig.
Les også: Rømminga i Hardanger oppdaga under Thermolicerbehandling
Les også: – Lingalaks tar rømmingen på alvor
- Vi har en full undersøkelse på gang nå, der vi må undersøke alle elementene i rømmingen for å vite nøyaktig hva som skjedde. Hvordan hullet i noten er kommet vet vi ikke enda, og vil ikke spekulere før resultatene er på plass, sier Kjetil Hestad til kyst.no.
Under en arbeidsoperasjon på Lingalaks sitt anlegg i Bergadalen i Kvam kommune, ble det oppdaget fisk i sjøen utenfor merd nummer fem. Det ble straks satt i gang undersøkelser og konstatert en skade på noten.
Kyst.no har tidligere skrevet at det var under en Thermolicer behandling at skaden ble oppdaget.
- Vi tror ikke hullet i noten har noen forbindelse med Thermolicer å gjøre, sier Hestad.
Daglig leder Erlend Haugarvoll sa til kyst.no kort tid etter rømmingen at størrelsen på fisken ligg på alt fra 3 til 6 kg, men at gjennomsnittstørrelsen på fisken er 4 kilo. Selskapet er nå i full gang med skadebegrensninger, og sier de driver gjenfangst for fullt.
- Vi har 7,5 kilometer med garn ute, samt andre som fisker ved stang. Resultatene av gjenfangst ligger på noen tusen fisk, med det mener jeg mer enn 2000 fisk, men mindre enn 5000 fisk. Det nøyaktige tallet har vi ikke, sier samfunnskontakten.
Les også: Oppdrettarar går saman om investering mot lakselus
Setter stor pris på hjelpen
Selskapet sier de driver med gjenfangst døgnet rundt, og har fått mye hjelp av lokale fiskere, vill-laks lag og andre frivillige.
- Vi setter utrolig stor pris på all den flotte hjelpen vi har fått, tusen takk til alle som har bidratt. Vi har mer enn nok folk på dette tidspunktet til gjenfangstarbeidet. Men takk igjen til alle som ringer og vil bidra.
Han poengterer at dette har vært en tøff uke for selskapet, og vil gjerne beklage situasjonen som har oppstått.
- Vi tar situasjonen svært alvorlig, dette er det vi ikke ønsker skal skje. Det er alvorlig når fisk rømmer, og vi tar dette på høyeste alvor. Men det har skjedd, og vi har nå fullt fokus på å drive gjenfangst og skadebegrensing.
Les også: Går saman om bygging av nytt settefiskanlegg
Taper millionbeløp
Tapet av 36 000 nesten slakteklar fisk vil resultere i en stor kostnad for selskapet, og Hestad sier det er snakk om millionbeløp.
- Rømming av stor fisk er dyrt for selskapet, og selvsagt noe vi ikke ønsker skal skje. Men vi har ikke fokus på kostnadene nå, vi vil heller fokusere våre krefter og resurser på å ordne opp i situasjonen best mulig.
Driften i Bergadalen i Kvam går som vanlig, og har vært og er svært hektisk, ifølge Hestad.
- Noten er blitt fikset midlertidig, og vil på sikt erstattes, etter undersøkelsene er gjennomført.
Hestad mener selskapet har en god beredskapsplan som har fungert godt, når uhellet som ikke skal skje oppstår.
- Arbeidet etter rømmingen har fungert etter boken, men vi skal også lære av situasjonen og se på hvilke muligheter vi har når det gjelder varslingssystemer og krisehåndteringen, sier Hestad til kyst.no.
(Teksten fortsetter under)
Opplysninger om gjenfangst:
- Det er mulig for privatpersoner å fiske etter laks med stang. Slik fangst kan leveres til Lingalaks AS sin lokalitet i Bergadalen, Gravdalsvegen 500, 5632 Omastrand, mandag, onsdag og fredag mellom 12 og 15 så lenge gjenfangsten pågår.
- Det utloves en dusør på kr. 200 per rømt laks som fiskes, mot innlevering av fisken. Fisker kan i tillegg beholde fisken mot at fettfinne fjernes av Lingalaks AS sitt personell ved forevisning av fangsten.
- Lingalaks ønsker at all fangst innrapporteres. Fangst som ikke leveres inn, kan rapporteres til linga@lingalaks.no eller på telefonnummer 941 77 549. Oppgi antall og størrelse, fangstredskap, tidspunkt og –sted samt navn på fisker.