Uenig i rødt lys – Vil gjøre alt vi kan for å snu det til grønt
Tombregruppen er en av oppdretterne i produksjonsområde 3 (PO3), som har fått rødt lys. - Vi er ikke enig i denne lyssettingen, sier Kjetil Hestad fra selskapet og legger til at de vil gjøre alt de kan for å endre lyset til grønt.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Denne uken ble det klart at område 3 (PO3) og område 4 (PO4) fikk rødt lys av Regjeringen. Det betyr nullvekst, og at oppdretterne må legge til rette for å ta ned produksjonen i området i 2019.
Hestad som er samfunns- og miljøkoordinator i Tombregruppen, som driver tre konsesjoner i Hardangerfjorden som ligger i PO3 , er klar på at oppdretterne ikke er enige i denne røde fargesettingen.
- Vi forholder oss til myndighetenes grense på 0,5 kjønnsmodne lus per fisk. Når myndighetene gjennom dette trafikklyssystemet nå legger til grunn helt andre mål enn det vi kan påvirke gjennom egne anlegg, så blir det vanskelig for oss å forholde oss til dette.
- Manglende faglig grunnlag
Hestad viser til at noe av kunnskapsgrunnlaget for det røde lyset er bruk av bur med smolt for å måle hvor mye lus det er på utvandrende laksesmolt.
- Vi mener det er en metode som ikke på noen måte gir et korrekt bilde av situasjonen hva angår hvor mye lus det er på vill utvandrende laks, slår Hestad fast.
Det vises likevel til at vurderingene av situasjonen i PO3 og PO4 har blitt vurdert av flere instanser og ekspertutvalg.
- Vi er skuffet over det vi mener er et manglende faglig grunnlag for de vurderingene som er gjort. Vi mener det er feil at myndigheten bare bruke én parameter i sin vurdering av miljøsituasjonen, som er lus på vill utvandrende laksesmolt.
- Kan få store negative konsekvenser
Han legger til al selskapet vil forholde seg til de retningslinjene som myndighetene gir for produksjonen.
- Men om vi mot formodning ikke klarer å snu dette, vil det ha svært negative konsekvenser for oss og det vil i verste ramme tilfelle arbeidsplassene vi skaper i distriktene. Vi vil jobbe med kunnskapsgrunnlaget som har blitt benyttet, sier han.
Fremover blir det derfor intens jobbing.
- Vi må nå jobbe hardt og målrettet for å snu rødt lys til grønt lys. Det vil kreve en innsats ikke bare fra vår side men fra alle selskaper som er berørt i PO3 og PO4.
- Vi vil gjøre alt vi kan for å komme ut av denne situasjonen. Vi er selvsagt svært opptatt av at all forsking og utprøving av nye metoder for å fjerne lusa, og håper at man i løpet av kort tid vil ha funnet en effektiv og miljømessig god måte å fjerne lakselus på.
Også administrerende direktør i NSL Robert Eriksson reagerer på lyssettingen i Hardangerfjorden, og sier de vil jobbe for at oppdretterne i området skal få en ny fargevurdering til neste år.