Global undersøkelse om kvinner i sjømatnæringen
Organisasjonen «Women in the seafood industry» (WSI) har lansert en stor internasjonal undersøkelse for å kartlegge tanker rundt kvinners arbeid i sjømatnæringen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Marie Christine Monfort som leder foreningen bak undersøkelsen, forteller til kyst.no at den ble etablert med hovedmål om å markere kvinners bidrag i sjømatindustrien og gjøre kvinner mer synlige. Hun viser til at globalt er én av to sjømatarbeidere kvinner, og at kvinners bidrag til sjømatindustrien er avgjørende. Hun mener likevel at kvinners arbeid ofte ignoreres, og da blir usynlig og lite kjent. Hvor utbredt dette er, vil de nå kartlegge.
- Vi gjennomfører nå undersøkelsen for å samle inn meningene rundt kvinners bidrag, og hvilke oppfatninger både menn og kvinner som arbeider i bransjen har om jobben kvinnene gjør, sier hun.
Foreningen støttes blant annet av FAO, MSC, UKSEAFOOD, og Monfort håper at flere kan ta seg tid til å sette av de fem til ti minuttene undersøkelsen tar.
- Alle som deltar er anonyme, og jo flere menn og kvinner svarer, jo bedre blir resultatene, sier hun.
Ifølge Fiskeridirektoratets statistikk var det 1335 ansatte innen akvakulturnæringen i 2017, som betyr at i fjor var 17 prosent av de i produksjonen kvinner. For hele sjømatnæringen inkluderte fiskeri, foredling etc beregner kyst.no at cirka 25 % av de sysselsatte i Norge nå er kvinner.
- WSI er en non-profit organisasjon som blant annet støttes av FAO, MSC, UKSEAFOOD.
- Organisasjonen ble opprettet av sjømat- og kjønnsspesialister for å kaste lys over kvinners reelle deltakelse i bransjen, for å markere kjønnsbalanse og fremme større mangfold.