Mener sjømatnæringen kan vokse på økte internasjonale klimaavgifter
- Jo mer de internasjonale avgiftsnivåene på klima- og miljøutslipp øker, jo mer vil norsk sjømatnæring vokse de neste tiårene. Det konkluderer Vestlandsmeldingen 2020.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Menon Economics har vurdert vekstmulighetene for flere av de mest eksportintensive næringene i Norge fra i dag og frem til 2035 med utgangspunkt i grønn omstilling. Analysen er laget på oppdrag fra Vestlandskonferansen som går av stabelen i Grieghallen i Bergen tirsdag.
– Den norske sjømatsektoren er teknologiledende internasjonalt og svært viktig for både Norge og Vestlandet. Analysen viser at næringen kan bli enda mer betydningsfull dersom vi velger å gå gjennom en betydelig grønn omstilling de neste 15 årene, sier Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest i en pressemelding.
Han mener at med de rette grep vil den totale verdiskapingen i sjømatnæringen kunne tilnærmet doble seg fra dagens 142 milliarder kroner til 274 milliarder kroner i 2035.
– En fordel som norske eksportnæringer nyter godt av i denne sammenhengen, er Norges relativt høye avgiftsnivå på klimagasser og at vi også har strengere regulering av utslipp enn våre handelspartnere. Dette gjør at flere næringer allerede er i gang med betydelige tilpasninger og investeringer for å redusere utslippene sammenliknet med internasjonale konkurrenter. Etter hvert som internasjonale priser på utslipp øker vil dermed norsk sjømatnæring styrke sin relative konkurranseevne. Kombinasjonen av ledende sektorkompetanse og lave utslipp danner grunnlaget for økt konkurransekraft når verden går i en mer klimavennlig retning, sier Kjerpeseth.
Rapporten mener også at den samlede sysselsettingseffekten i sjømatnæringen kan øke med 44 prosent frem til 2035, fra dagens 107 000 til 154 000 i 2035. Tallene inkluderer både ansatte som er sysselsatt i næringen samt indirekte sysselsettingseffekter.
Den direkte sysselsettingen i sjømatnæringen kan, med samme betingelser som ligger til grunn for tallene over, ifølge rapporten øke fra dagens 30 000 til 43 000 i løpet av samme periode.