Bergensbedrift lanserer fisketeller
Utstyrsleverandøren Knuro drives av en sterk trio, og utviklingsleder Ronny Solberg forteller at de kontinuerlig driver med produktutvikling. Dette har blant annet resultert i at de nå lanserer en ny fisketeller, som de mener vil gjøre tellingen for slakteriene mer korrekt.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Knuro AS er etter hvert blitt ett kjent navn blant firmaene som driver med prosessering av laks og ørret, i Norge, Canada, Storbritannia, Danmark og Australia. Det lille selskapet lokalisert på Kokstad i Bergen driver stadig med produktutvikling og forteller at lansering av nytt produkt er rett rundt hjørnet.
- Vi har akkurat startet lanseringen av vår svært driftssikre "Fisketeller". Dette produktet merker vi er ettertraktet, og er ett godt verktøy til anleggene som jo har bestilling på en viss mengde fisk, og tidligere har måtte akseptere at de bommet en del, sier utviklingsleder Ronny Solberg til kyst.no.
Dette er ett prosjekt som selskapet har hatt gående i ett par år, og telleren skal være klar for markedet i disse dager.
Vil vise seg frem på Aqua Nor
Solberg sier at den vil bli profilert fremover, og har planer om å sikte seg inn på AquaNor 2017, hvor telleren kommer til å være ett av de produktene de kommer til å ha fokus på.
- Dette er ett produkt som vi vet er driftssikkert. Det har stått og telt fisk på Sjøtroll sitt anlegg på Brandasund i to år, men vi har ikke hatt tid til å fullføre prosjektet før nå. For å få tid til å fullføre "telleren" har vi inngått ett samarbeid med firmaet Bekas. De sitter på solid kunnskap og har bidratt til ett godt produkt, forklarer Solberg.
Telleren beskriver han som ganske enkel, stabil og genial.
- Fisken passerer uorganisert under telleren, liggende på ett transportbånd, og gjerne delvis oppå hverandre, og blir talt når den passerer. Den virker likt på gulerøtter, som på fisk faktisk.
Han mener telleren vil gi deres kunder en enklere hverdag ved at de kan ta opp så mye fisk som de faktisk har solgt, og som de har biler til å transportere fra anlegget.
- For å forklare litt, så tar våre kunder opp fisk og har måtte "synse", for å få vite det faktiske antallet gjerne en time etter at de har sluttet å bløgge. Dette medfører at de står gjerne med noen tonn fisk for mye eller for lite. Via vårt styresystem, med det litt "cocky" navnet «The Boss», for slakterier får kunden antallet fisk for blant annet bløgging, sløying og pakking. Kunden har nå full kontroll gjennom hele produksjonsdagen, hevder han.
Flere prosjekter
I 2016 ble utstyrsleverandøren også utfordret av flere prosessanlegg til å lage anordninger som skulle få bukt med bakterievekst.
- Dette har ført til tre produkter med klar effekt på bakterievekst på produksjonsutstyr og fisk, og resultatene er også godt dokumentert av uavhengige mikro-laboratorier, konstaterer Solberg.
Selskapet startet også i fjor også utvikling av ny sløyemaskin, i samarbeid med bedriften Bekas, for bruk til laks og ørret foredling.
- Dette er ett stort økonomisk løft for oss, med et budsjett på åtte millioner kroner. Så langt ser det lovende ut for sluttproduktet, vi har fått noen gode svar på utforming og metoder. Dette er svært spennende for oss i Knuro, og vi håper dette er ett produkt som bransjen ønsker, konstaterer han.
Investerer i innovasjon og utvikling
Selskapets visjon er at deres innovative produkter bidrar til økt lønnsomhet ved å effektiviserer produksjon og bidra til bedre arbeidsmiljø for produksjonsmedarbeiderne.
- I Knuro setter vi av mye tid og ressurser til produktutvikling, og har alltid flere utviklingsprosjekter gående, flere av dem er støttet av innovasjonsmidler, sier Solberg.
- Vi opplever gode tider i bransjen. Den er nytenkende og alltid på jakt etter forbedringer. En stor del av Knuros virksomhet er å utvikle nye produkter som bransjen ønsker. Cirka 40 prosent av vår omsetning går nettopp til utvikling, påpeker han.
Selskapet startet opp i 2004, med støtte fra Innovasjon Norge, ved først å lage en maskin som fullførte sløyeprosessen, Knuro Fiskerenser.
- Denne har vært en skikkelig suksess for oss. Og har gitt oss de økonomiske kreftene som trengtes for å videreutvikle Fiskerenseren, samt komme med nye effektive produkter for næringen, forklarer Solberg.
- Etablert leverandør
Han oppsummerer 2016 som nok et godt år for Knuro.
- Vi ser at våre produkter og oppfølging av kunder blir verdsatt. Det er vi takknemlige for, og vi merker at kunder ser på oss som en godt etablert leverandør som de kan stole på. Omsetningen av produktene har vært gode og pilen har pekt oppover og vi er godt rustet til mer utvikling og til å kunne supportere kundene vår godt.
- Våre produkter har fulgt laksens egnede fasiliteter rundt verden, og for å si det på en litt morsom måte, står det i dag alltid en Knuromaskin og produserer hvert minutt i døgnet, sier han fornøyd.
Liten, men effektiv organisasjon
Knuro har valgt å ha en liten og effektiv organisasjon. Derfor har de satt produksjonen av maskinene ut til ledende miljøer i Skandinavia. Selskapet består i dag av tre personer, utviklingssjef Ronny Solberg, daglig leder Knut Inge Seim og salgssjef Oddvar Raunholmen, fordelt på to kontorer på Kokstad i Bergen og Leirvik på Stord.
- Vi har knyttet til oss fast gruppe med leverandører som produserer for oss. Knuro tar seg av utvikling, salg og support, og vi føler dette konseptet har fungert svært godt.
Solberg sier at selskapet har hatt i tanken å ansette flere, men tror suksessen de har hatt kan fortsette i samme driv.
- Vi er i dag en sterk trekløver, og har svært solide samarbeidspartnere rundt oss. Dette har fungert godt og er kanskje en god måte å gjøre det på?, sier han avslutningsvis.