Norsk laks på supermarked i Georgia, nærmere bestemt Atlanta.

Solgte laks for en milliard kroner til USA

Et høyere laksevolum og USA-vekst ga rekord for sjømateksporten i januar. Norge eksporterte sjømat for 15,3 milliarder kroner i januar, noe som er en økning på 1,9 milliarder kroner, eller 14 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor.

Publisert Sist oppdatert

– Januar var preget av økte eksportvolum for laks og en solid verdivekst for flere av våre villfangede arter. I tillegg har den norske kronen svekket seg både mot dollaren og euroen sammenliknet med januar i fjor. Verdimessig var dette den beste januarmåneden for norsk sjømateksport noensinne, sier administrerende direktør Christian Chramer i Norges sjømatråd.

USA var største enkeltmarked

Christian Chramer

USA var det største enkeltmarkedet for norsk sjømateksport i januar, målt i verdi. Norge eksporterte fisk og skalldyr til det amerikanske markedet for 1,5 milliarder kroner, noe som utgjorde 9,7 prosent av den totale sjømateksporten i forrige måned.

– Til tross for at president Donald Trump har snakket mye om økte tollsatser for sine handelspartnere, konstaterer vi at januar ble en historisk måned for norsk sjømateksport til USA. Aldri før har Norge eksportert fisk og skalldyr for så høye verdier til det amerikanske markedet som vi gjorde i januar. Det viser at også sjømat er viktig for Norge i handelen med USA, sier Chramer.

Verdirekord

USA hadde også størst verdivekst i januar, med en økning på 428 millioner kroner, eller 41 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor.

– USA har over tid utviklet seg til å bli et av våre viktigste enkeltmarkeder. Bare i januar solgte vi laks for over en milliard kroner til USA, noe som er ny verdirekord. Det understreker viktigheten av å ha best mulig handelsavtaler, også med USA, forklarer Christian Chramer.

De største artene til USA

Her er oversikten over de største norske sjømatartene som ble eksportert til USA i januar målt i verdi (endring i parentes):

  1. Laks: 1,1 milliarder kroner (+ 39 %)
  2. Ørret: 110,6 millioner (+ 55 %)
  3. Kongekrabbe: 105 millioner kroner (+ 81 %)
  4. Makrell: 31,7 millioner kroner (+ 41 %)
  5. Hyse: 23,2 millioner kroner332 (+ 7 %)
Eksportverdi laks hittil i år siste 10 år.

Gunstige produksjonsvilkår for laks

I januar eksporterte Norge laks for totalt 10,9 milliarder kroner.

– Laks og ørret har hatt gode produksjonsvilkår i høst og vinter med høye sjøtemperaturer, noe som har sikret god vekst for fisken. Resultatet er at vi i januar eksporterte mer laks enn i samme måned i fjor, sier Chramer.

Kvotekutt for torsk påvirker eksporten

Januar er en viktig måned for norsk torsk, og spesielt skreien. I 2025 er torskekvoten redusert med 25 prosent, og Norge har nå den laveste torskekvoten siden 1991.

– Kvotenedgangen er nødvendig for å sikre en bærekraftig torskebestand, men den påvirker selvsagt også eksporten. Lavere tilgjengelig volum har gitt sterk prisvekst for skrei og andre torskeprodukter i januar. Det illustrerer samtidig den vanskelige situasjonen for norsk landindustri, med stadig tøffere kamp om råstoff for bearbeiding til filet, saltfisk, klippfisk og tørrfisk, sier Christian Chramer.

Det ble eksportert sjømat til totalt 112 land i januar. Dette er 8 færre enn i samme måned i fjor.

Økt volum ga solid lakseeksport

  • Norge eksporterte 95 100 tonn laks til en verdi av 10,9 milliarder kroner i januar
  • Verdien økte med 1,2 milliarder kroner, eller 13 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 10 prosent
  • USA, Polen og Frankrike var de største markedene for laks i januar
Eksport av norsk sjømat totalt hittil i år fordelt på fiskeri og havbruk.

USA hadde størst verdivekst i januar, med en økning i eksportverdi på 319 millioner kroner, eller 39 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor.

Eksportvolumet til USA endte på 7 313 tonn, noe som er 40 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Januar er generelt en sterk måned for lakseeksporten til USA. USA var også største marked for laks i januar 2023.

Laks i rett størrelse bidrar til USA-veksten

– Den sterke veksten i eksporten av laks og ørret til USA skyldes blant annet at det har vært mye fisk i rett størrelse og kvalitet tilgjengelig for det amerikanske markedet i januar. Det spiller også inn at den norske kronen er ytterligere svekket mot amerikanske dollar, sier Norges sjømatråds utsending til USA, Anne-Kristine Øen.

Kina var nest største vekstmarked i januar, med en vekst på 284 millioner kroner, til totalt 769 millioner kroner.

– Gode produksjonsforhold har gitt økt tilgjengelighet av laksestørrelser som etterspørres i Kina. I tillegg kom kinesisk nyttår tidligere enn i fjor. Det har gitt en ekstra boost til lakseeksporten i januar, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Det er rekordhøy pris på fersk laksefilet med 160 kroner per kg. Det er 1 krone høyere enn forrige rekordmåned, som var i april 2023.

Kraftig økning for ørret

  • Norge eksporterte 7 174 tonn ørret til en verdi av 687 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 253 millioner kroner, eller 58 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor
  • Det er en vekst i volum på 58 prosent
  • Ukraina, USA og Thailand var de største markedene for ørret i januar

– I likhet med for laks har høye sjøtemperaturer i det siste gitt vekst i produksjonen og økt eksport av ørret. Volumveksten førte til en verdirekord for januar måned, og verdien var den nest høyeste noensinne. Den er kun slått av eksporten i august 2024, sier sjømatanalytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Volumfall for fersk torsk

  • Norge eksporterte 3 317 tonn fersk torsk til en verdi av 267 millioner kroner i januar
  • Verdien økte med 38 millioner kroner, eller 17 prosent, sammenliknet med samme måned i fjor
  • Volumet falt med 5 prosent
  • Danmark, Nederland og Latvia var de største markedene for fersk torsk i januar

Lavere torskekvoter og nedgang i landinger i januar bidro til en betydelig nedgang i eksportvolumet av fersk villtorsk.

For fersk villtorsk falt eksportvolumet 19 prosent, til 1 980 tonn, mens eksportverdien økte 3 prosent, til 175 millioner kroner.

For fersk oppdrettstorsk økte eksportvolumet 26 prosent, til 1 337 tonn, mens eksportverdien økte 56 prosent, til 92 millioner kroner.

Rekord for oppdrettstorsk i januar

– Oppdrettstorsk utgjorde 35 prosent av eksportverdien av fersk torsk i januar. Det er den høyeste andelen oppdrettstorsk noensinne i en januarmåned. Det er ikke unaturlig, gitt kvotesituasjonen for villfanget torsk, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

Alle de største destinasjonslandene for fersk torsk i januar er typiske transittmarkeder. Den norske ferske torsken re-eksporteres i hovedsak videre fra disse transittmarkedene til store ferskmarkeder i Europa, som Frankrike, Tyskland, Belgia, Italia og Spania.