Hevder massedød av krepsdyr skyldes avlusninger
Norges Fiskarlag slår ifølge BT alarm etter massedød av krepsdyr nær syv oppdrettsanlegg i 2014-2016. Alle anleggene skal ha brukt kombinasjonsbehandling kort tid før dyrene ble funnet døde. Sjømat Norge maner til forsiktig rundt konklusjonene.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I perioden 2014-2016 har det langs hele kysten vært meldt om hendelser der krepsdyr, først og fremst krill, er funnet døde i store mengder.
Havforskere ha uttalt at det kan skyldes naturlige fenomener som tidevannsstrømmer eller at de små krepsdyrene rett og slett er jaget på land av rovfisk eller andre predatorer.
Nå har imidletid Fiskarlaget gått gjennom seks hendelser og kunne påvise at det har vært brukt kombiasjon av deltametrin og azametifos på anlegg innefor en avstand på 400 meter og oppover til flere km fra funnstedene av døde krepsdyr.
Havforsker Ole B. Samuelsen karakteriserer overfor avisen de nye opplysningene som interessante, men sier man trenger mer informasjon før man kan si noe mer om årsaksforhold.
Fiskarlaget har nå registrert om lag 20 tilfeller med massedød av krepsdyr som organisasjonen ønsker å se nærmere på.
Det påpekes også at det i perioden også er rapportert mange tilfeller av massedød av krill i områder uten oppdrettsanlegg, bl.a. på Svalbard og i en nasjonal laksefjord.
Direktør Henrik Stenwig i Sjømat Norge er uenig med Fiskarlaget i at de nye funnene sannsynliggjør en sammenheng mellom krilldød og lusebehandling. Han utelukker det ikke helt, men sier:
– Det er en klassisk feilkobling å tro at sammenfall i tid mellom hendelser er uttrykk for en årsakssammenheng. Disse funnene gir ikke økt mistanke om at massedød av krill eller andre krepsdyr skyldes lusebehandling, sier Stenwig.
Han mener fortynningseffekten så enorm både i tid og rom at det bare er mikroskopiske sjanser for at stoffene har slik effekt som Fiskarlaget mener.