Norcod økte omsetningen med 121 prosent i andre kvartal av 2024.

Mye gikk bra for torskeprodusent i Q2

Norcod hadde en økning på 121 prosent i inntekter og reduserte driftsunderskuddet med 34 prosent i Q2. 

Publisert Sist oppdatert

Torskeprodusenten Norcod publiserte tirsdag sin finansielle rapport for andre kvartal 2024.

Q2-rapporten viser en betydelig økning i inntekter der torskeselskapet fikk 86 millioner i inntekter, som er en økning på 121 % fra 39 millioner kroner i Q2-23. 

Driftsunderskuddet kom på 47 millioner kroner, som er en forbedring på 34 % fra 71 millioner i Q2-23

Produksjonskostnaden ved sjøen var på 47,6 kroner per kilo WFE, mens det totale slaktevolumet økte med 76 prosent til 1830 tonn WFE.

Administererende direktør Christian Riber sier til Kyst.no art 

Selskapet opplyser at de har fullført en produksjonssyklus på Jamnungen med en økonomisk fôrfaktor på 1,06, mens tilsvarende fôrfaktor for Forså var 1,21.

Høy superior andel

I løpet av kvartalet har Norcod slaktet totalt 1830 tonn, hvorav 175 tonn fra Norcods lokalitet Jamnungen (Frøya). Langt størstedelen, 1655 tonn, ble slaktet på Forså (Ibestad) gjennom et joint venture med KimeAqua, som eier og driver oppdrettsanlegget. All biomasse ble prosessert ved Norcods slakteri på Kråkøy.

Ved den fullførte syklusen på Jamnungen var den biologiske fôrkonverteringsraten (BFCR) på 0,98 med en økonomisk fôrkonverteringsrate (EFCR) på 1,06. På Forså var BFCR på 1,07 og EFCR på 1,21.

Ett av Norcods oppdrettsanlegg på Frøya.

Selskapet opplyser at 95,7 % av slaktet volum i Q3 holder superior kvalitet.

I løpet av kvartalet har Norcod gjennomført en vellykket oppstart av den tredje syklusen på Jamnungen, med ytterligere forbedringer i biologiske resultater sammenlignet med tidligere sykluser.

Noen andre høydepunkter fra rapporten:

  • Norcod har igangsatt tiltak for å fokusere ressurser på nøkkelområder og forbedre selskapets økonomiske prestasjoner, med ambisjon om å effektivisere driften og utvikle en mer effektiv og kommersielt orientert virksomhet.

  • Utover dette vil selskapet ta en trinnvis tilnærming for å bygge opp volum i tråd med markedsbehovet til gunstige salgspriser.

  • Økt finansielt og operasjonelt handlingsrom fra tilleggskreditt og revidert låneavtalstruktur på DNB-kredittfasiliteten

Utsikter

Norcod har en sterk tro på at de gunstige markedsforholdene gir et solid fundament i den pågående kommersialiseringsfasen for oppdrettstorsk.

- De siste 12 månedene har vi sett en gradvis økning i gjennomsnittlige salgspriser, om enn med svingninger i perioder. Vi har vunnet kontrakter til betydelig høyere prisnivåer i utvalgte markeder, skriver de i rapporten.

De påpeker også at positive tilbakemeldinger og anbefalinger fra detaljhandelskunder, samt at produkter er også omfavnet av ledende kokker har vært viktig for veksten til selskapet.

- Det er en generell økning i etterspørselen etter sjømat i mange av våre markeder. Dette, sammen med det betydelige fallet i prisene på vill torsk, vil føre til mangel på tilgjengelig råstoff i de kommende kvartalene.

Selskapet har også jobbet for å posisjonere oppdrettstorsken på et mer premium nivå enn det villfangede torskemarkedet, og har derfor lansert Snow Cod produktmerket i utvalgte markeder. 

 - Vi jobber nå med Norges sjømatråd og bransjeaktører for å utnytte denne merkevareposisjoneringen og utvikle et premium, differensiert merke globalt. Dette inkluderer å reposisjonere oppdrettstorsk som "hvit laks", da produktet vårt tilhører denne produktkategorien i motsetning til den ville torskekategorien, skriver de i rapporten. 

Selskapets fremste kommersielle prioritet er å oppnå lønnsomhet på dagens årlige produksjonsnivå på omtrent 10 000 tonn.

For å oppnå dette er det to hovedoppgaver som er fortsatt fokus på torskebiologi og finjustering av fôrregime, produksjonsprosesser og utnyttelse av produksjonskapasitet. I tillegg vil de intensivere innsatsen for å utvikle markedet og posisjonere produktet deres i en superior nisjekategori, med tilsvarende salgspriser og kontrakter, skriver de i kvartalsrapporten