Sterling White Halibut vil doble kveiteproduksjonen
Tidligere i år ble Sterling White Halibut (SWH) kjøpt opp av selskapet Tec Con Holding, og de skal innen 2018 ha doblet fjorårets kveitevolumer. - Vi skal vokse en god del fremover, konstaterer kveitedirektør Magnus Skretting.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Selskapet var i årevis en del av Marine Harvest-konsernet, men de har hele veien operert for seg selv.
- Vi var aldri en del av laksegjengen, men vi hadde fantastiske eiere i Marine Harvest og fikk pengene vi trengte for å utvikle oss. Det har likevel vært for lite volum og vi fikk derfor mulighet til å se oss om etter en ny havn, forteller Skretting.
Det var elektrikerne Jan Johnsen og John Grøtte, som kjøpte opp kveiteselskapet gjennom deres selskap «Tec Con Holding» i mai i år.
Les også: Nye eiere i Sterling White Halibut -Viderefører kveiteproduksjonen
- Jeg hadde ingen kjennskap til karene på forhånd, men vi fikk fort kjemi, da de har en stor lidenskap for det de driver med. Jeg tror næringen er godt tjent med noen som tenker nye løsninger, slik disse har gjort i årevis, sier Skretting.
Skaffet kapital
Da de nye eierne var på plass var likevel ikke videre drift sikret, da de manglet noe kapital.
- Vi gikk derfor til Innovasjon Norge og fikk et lån, da de så investorene var med på laget. Senere oppdaget vi også at Rogaland Fylkeskommune hadde et eget fond for næringsutvikling og da vi fikk midler derfra, kom investorer og banker på banen igjen.
- Vi gikk fra å bli uglesett til å bli «grævla» populære.
Før var det nemlig få som ville «ta i kveita».
- Det var ikke en lett oppgave å finne en ny havn, da kveitenæringen ikke har de beste resultatene å vise til. Bankene ville ikke ta i det og investorene var skeptiske da Fredriksen skulle trekke seg ut. Normalt er de med når det går andre veien, forklarer han.
- Det var først etter blesten rundt styrt avvikling av selskapet, og dette fikk enorm publisitet, at interessen steg og vi fikk på plass nye eiere.
- Les også: Vil avvikle Sterling White Halibut
Fem millioner kveitemåltider
Skretting er svært glad for at fremtiden til kveita er sikret, og har store ambisjoner for bedriften som i fjor produserte 2,5 millioner kveitemåltider.
- De nye eierne deler våre ambisjoner om å produsere fem millioner kveitemåltider årlig (ca 1.200 tonn). I år produserer vi tre millioner, så vi skal vokse en god del fremover, konstaterer Skretting engasjert til kyst.no.
Kveiteproduksjonen i Vindafjorden har foregått siden 2001 og er lang og krevende. De første årene måtte de importere yngel fra Island, men dette slipper de nå.
- Kveita vår starter i dag livet i Rørvik hvor vi har stamfiskhold og klekkeri. Der lever den i kar til den er mellom 3 til 5 gram (i cirka 200 dager), før fisken sendes til påvekst-kar på land hos oss i Rogaland.
Har knekt koden i yngelproduksjonen
De har en «all female»-produksjonslinje (red adm: bare hunner), og yngelkvalitet og kvantitet som tidligere har vært en utfordring i næringen, er i dag ikke et problem, ifølge Skretting.
- Vi har knekt koden og produserer rundt en million yngel i året. Det er mer enn nok til egen produksjon og vi kan også selge yngel til andre.
I Vindafjorden tilbringer fisken et år i et kar i gjennomstrømningsanlegget til den har nådd en snittvekt på 400 gram.
- Da flyttes de over i enda større kar til de er et kilo, før de settes ut i sjø i to til to og et halvt år og når en vekt på mellom 5 og 5,5 kilo. Etter dette slaktes, foredles og pakkes fisken i Hjelmeland, forklarer han.
- Rom for forbedring i produksjonen
Slakteprosessen er en av tingene han mener kan være viktig å se nærmere på i fremtidens kveiteproduksjon.
- Vi frakter i dag fisk med brønnbåt til slakteriet og det blir en del pumping. Hadde man eventuelt kunne slaktet direkte på båt ved siden av anlegget ville nok det gitt gevinst.
- Hva skal til for å få produksjonen opp på nivået dere ønsker?
- Vi har allerede nok yngel og et godt utgangspunkt til å få opp produksjonen. Det som gjenstår er å fôre dem frem. Gjennom årene har vi i aller høyeste grad lykkes i markedet og da mangler det bare å få optimalisert produksjonen. Både på land og i sjø er det alltid rom for forbedring, påpeker Skretting.
- Sterling White Halibut er et fullintegrert kveiteoppdrettsselskap med hovedkontor på Hjelmeland i Ryfylke. Selskapet ble etablert den 19.april 2001.
- Selskapet har eget klekkeri i Rørvik, påvekstanlegg i Vindafjorden og sjøanlegg, foredling, pakking og salg i Hjelmeland og 36 ansatte i bedriften.