Rekordår på kyst.no
Interessen for fremtidsnæringen havbruk blir stadig større. Det merkes i Kyst.no også. Selv om det enda er en liten uke igjen av 2017, har vi i år slått alle rekorder når det gjelder aktivitet på nettsiden. Organisasjonen som er med på å levere innholdet på alle våre nettsider og publikasjoner er også rekordstor.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Den økte interessen for oppdrett gjør at Kyst.no setter dagsorden for havbruksnæringen som aldri før. Og grunnet dette satser vi ytterligere på bransjenyheter på nett, og vi får helt nye nettsider på nyåret 2018. Oppdateringene gjennomføres også for våre søstermedier salmonexpert.com (på spansk) og fishfarmingexpert.com (på engelsk), da man ser økt interesse for laksenæringen globalt.
- Disse oppdateringene gjør det også enklere for redaksjonene i de ulike landene til å ha et enda tettere samarbeid. Det skjer veldig mye på forskning og utviklingssiden også i andre lakseland enn Norge, og dette vil vi gjerne fortelle om til våre lesere. Det ser jeg virkelig frem til, forteller Kyst-redaktør Linn Therese Skår Hosteland.
Hun legger til at aktiviteten på nett har steget gjennom hele året. Desember i år er den 19 måneden på rad med vekst sammenlignet med samme måned i året før, det er utrolig gode tall for en fra før godt etablert aktør.
- Basert på leserundersøkelser utført av eksterne byrå, med med mange tusen klikk på enkeltsaker, og med verdier på unike ip-adresser som indikerer at vi også leses av folk utenfor bransjen, vet vi at vi leses av de aller, aller fleste som interesserer seg for oppdrett i Norge. Og de som er inne og leser oss, leser stadig flere saker hver gang de er inne. Det vitner om at de finner noe unikt og med god kvalitet. Det lover det godt for neste år, slår hun fast.
Fiskehelse og teknologi
Interessen for bransjenyhetene er størst innen områdene knyttet til fiskehelse og teknologi.
- På sistnevnte fagområdet styrket redaksjonens seg i høst ved å ansette sivilingeniør Katarina Berthelsen. Katarina har vært med oss noen måneder nå, og det er utrolig kjekt å ha med noen som har kunnskap til å kunne sette seg i den utviklingen som er innen ulike teknologier, sier Hosteland.
Katarina fullførte i vår en master innen marin teknikk ved NTNU i Trondheim, hvor hovedoppgaven omhandlet analyse av kjetting brukt til forankring av offshore-enheter. Og siden september har hun allerede gjort seg noen tanker rundt hva som kan bli fremtidens havbruk.
- Innen søknadene for utviklingstillatelser ser man gjerne at det brukes mye tid på utvikling av konsept for eksponert havbruk, ofte ved å hente kunnskap fra oljenæringen. Men jeg er ikke sikker på at løsningen på utfordringene næringen står overfor i dag blir å flytte næringen lengre ut til havs, sier hun.
- Lukkede merder vil derimot løse noen problemer, men også her tror jeg det gjenstår mye forskning for å finne gode løsninger. Jeg tror det gjenstår en del for å få på plass tekniske løsninger, og for å få oversikt over de fysiske kreftene som virker på konstruksjonen, slik som "sloshing". Man har ikke problemer med å bygge konstruksjoner som tåler forholdene i Norge, utfordringen ligger i hvordan fisken vil tåle oppdrett i disse, så her må det mye testing til og ny kunnskap på plass.
- Jeg tror Norge er avhengig av å være ledende når det gjelder utvikling av ny teknologi. Og det gjelder både oppdrett på land og til havs, legger Berthelsen til.
Mer fagkunnskap på nett
Selveste fundamentet for Kyst.no er bransjemagasinet Norsk Fiskeoppdrett, som i 2017 nådde en alder på 41 år. Og når man på nyåret lanserer nye nettsider, skal en også få på plass en bruker- og leservennlig, digital utgave av magasinet.
- Dette vil styrke Kyst.no på flere måter. Ikke minst når det gjelder muligheten, til å fordype seg i ulike tema og problemstillinger, sier Hosteland.
Redaktør for Norsk Fiskeoppdrett er fiskeribiolog Pål Mugaas Jensen. Han forteller dette vil bli et viktig steg for bladet.
- I 41 år har vi i det alt overveide formidlet fag- og forskningskunnskap via papir. Papir kommer til å holde seg lenge ennå for denne type magasiner, og mange foretrekker å kunne lese denne type artikler på "gamlemåten". Men ved å også kunne tilby det samme produktet digitalt, kan vi nå ut til enda flere, og om man ønsker lese en artikkel som stod om et bestemt tema for et år siden, er man ikke avhengig av å ha komplette årganger stående i kontorhyllen, sier Jensen.
Det å få alt som gjøres i magasinformat også tilgjengelig og søkbart på nett vil også gjøre interaksjonen med nettnyhetene langt bedre.
- Det blir langt enklere å ha en kortere nyhetsartikkel på Kyst.no, som viser til og linker inn i en mer dypere og grundigere artikkel i magasinformat, sier han.
Stor organisasjon
Kyst.no og Norsk Fiskeoppdrett er bare en del av det som heter Salmonview Media Group. I Chile produsere vi Salmonexpert både som nettside og som magasin med egen redaksjon, markedsfolk og grafisk produksjon i den chilenske laksehovedstaden Puerto Montt. På engelsk har vi bladet og nettsiden Fishfarmingexpert med fokus på UK og Nord-Amerika som håndteres av egen redaktør i Edinburgh.
I tillegg har mediagruppen en søster organisasjon i Skipsrevyen som holder hus i samme lokaler som Norsk Fiskeoppdrett/Kyst.no i Bergen.
Oppdrett i først og fremst Norge, Færøyene, Irland, Island UK, Canada, USA og Chile har åpenbare fellesnevnere så vi profitterer selvsagt på stoff- og kompetanseutveksling fra alle våre ansatte. Båter og skipsteknologi er også høyaktuelt innen oppdrett, så vi gjør også stor nytte av å ha den kompetansen så nært.
Alt dette gjør at vi mener Kyst.no og Norsk Fiskeoppdrett er det mediehuset som dekker oppdrettsnæringen bredest, dypest og dermed best.