Odd Berg er på sin førtiende AquaNor. Foto: Gustav Erik Baalid

Messegeneralen til Kystpodden:

- Det hang i en tynn tråd.

Publisert Sist oppdatert

Det er messetid. I dag åpnes NorFishing og igjen er Trondheim vertsby for en av de største og viktigste møteplassene for norsk og internasjonal fiskerinæring. Tar vi med AquaNor, som er laksenæringens viktigste møteplass, har messegeneralen gjennom mer enn 40 år mye å se tilbake på. 

Kystpodden har møtt Odd Berg som deler sin historie med oss. Men den begynte ikke med messene. Nei, Odd var i mange år markedsansvarlig i Fiskeoppdretterne Salgslag (FOS). Da salgslaget ble avviklet i 1991, var Odd allerede godt i gang med å organisere AquaNor.

– Jeg husker den første messen som het Fiskeoppdrett 81 som vi begynte å jobbe med i 1980 og som gikk av stabelen i 1981. Vi hadde 15 utstillere og det internasjonale innslaget var et dansk firma, humrer Odd Berg. 

Han forteller videre at redaktøren av Norsk Fiskeoppdrett, Olav Hanssen, var en av initiativtakerne sammen med Odd Steinsbø og Odd Berg.

I en tynn tråd

Odd Berg kan fortelle at det ved flere anledninger har spøkt for Trondheim som messeby. 

Første gang var da FOS ble slått konkurs. Da kom flere aktører på banen og ville kjøpe AquaNor. I 1991 var ikke AquaNor en del av Stiftelsen NorFishing som den ble senere. Men det ble ikke noe salg da dette var oppdretternes egen messe der fiskeoppdretterforeningen også var en eierr som skulle avgjøre messen sin fremtid.

Berg ble etter hvert direktør for Trondheim Spektrum, og har stått som ansvarlig for utbygginger i flere runder. Sist gang ble en langdryg affære der Trondheim kommune somlet så mye at Odd og resten av teamet i Trondheim Spektrum mistet tålmodigheten.

– Vi var faktisk i møter i Stavanger der vi vurderte et tilbud om å flytte messen dit, forteller han.

Hør historien til Odd Berg i Kystpodden.

Episode 1 sendes tirsdag 20. august kl. 12.00 og episode 2 torsdag 22. august kl. 12.00 på kyst.no, Spotify og Vimeo

Episode 13:

Episode 14:

Sjekk ut Kystpodden på Spotify: