Se «Kystpodden»

- Vi mikset vår egen medisin i sementblander

Det Torild Lohne ikke vet om settefiskproduksjon er ikke verd å vite. Etter 43 år i Sævareid Settefisk har hun vært med på mye. Møt henne i denne utgaven av «Kystpodden».

Publisert Sist oppdatert

Torild Lohne ble rekruttert til stillingen som leder ved Sævareid Settefiskanlegg av Bjørn Myrseth (tidligere gjest i «Kystpodden»). Det var i 1981. Det var den gangen smolten ble levert som 30-70 grams fisk. Kundene var mange og transportavstandene store. Manuell telling inn og ut av brønnbåt hører med til historien.

Torild Lohne er en av foregangspersonene i oppdrettsnæringen. Ofte som eneste kvinne på møter og arrangementer i en mannsdominert næring.

Mikset egen medisin

Men før hun kom til Sævareid, jobbet hun en periode for Hans Petter Meland på Lovund. En periode som hun husker som lærerik, og ikke minst minnerik.

- Jeg husker en gang vi fikk et sykdomsutbrudd i anlegget. Da var gode råd dyre. Jeg ringt til en veterinær og forklarte utbruddet. Veterinæren foreskrev medisin, som jeg i neste omgang bestilte på det lokale apoteket på Sandnessjørn. Denne mikset vi inn i fôret i en sementblander og fikk dermed behandlet fisken, forteller hun, og trekker på smilebåndet.

Historiene er mange når Torild møter «Kystpodden».

Du kan se den nå på Kyst.no eller lytte til episoden på Spotify.