Taubåten «Waterlord» hadde Måsøval sin oppdrettsflåte på slep da den gikk på grunn sent tirsdag kveld.

Måsøval-flåte sank

Taubåten «Waterlord» slepte Måsøvals fôrflåte mot «Hårkallbåen» i Smøla kommune, men ved Hoddevika i Stad endte båt og flåte på et skjær. 

Publisert Sist oppdatert

Politiet ble varslet om ulykken klokken 23:18 og fartøyet begynte å ta inn vann.

– Det ble rykket ut med både båter og helikopter, og ca. en halvtime etter at meldingen om grunnstøtingen kom, var alle fem reddet opp fra båten, forteller operasjonsleder Helge Blindheim ved Vest politidistrikt til VG.

Mannskapet om bord ble fløyet til Leikanger mens redningsskøytene «Idar Ulstein» og «Simrad Buholmen» forsøkte å sikre taubåten og lekteren.

Det skal ikke være dårlig vær i området, som har mye skipstrafikk.

Kaptein siktet

– Det er tatt promilleprøver av mannskapet, opplyser Blindheim til VG.

Klokken 04:46 meldte politiet at lekteren som ble slept, har sunket. Klokken 05:30 var slepebåten tatt under slep på vei til Måløy.

Det er uklart hvorfor båten kjørte på et skjær, men én person i mannskapet mistenkes for å ha vært alkoholpåvirket.

– Mannskapet har ikke forklart seg, men det ble tatt blåseprøver av alle, og én slo ut. Det er også tatt blodprøve av vedkommende med utslag, sier Blindheim til Bergens Tidende.

Politiadvokat Kjetil Linge Tomren bekrefter også ovenfor avisen at kapteinen er siktet med tanke på mulig ruspåvirkning og navigering av båten.

Måsøval bekrefter eierskap

Etter saken ble kjent i media ble Kyst.no kontaktet av en anonym tipser.

Vedkommende hadde lagt merke til at en av Måsøvals fôrflåter hadde lagt til kai i flere dager. Da han i morgentimene så at flåten var borte, og hørte i media at en taubåt hadde gått på skjær med en lekter sjekket han MarineTraffic.

-  Jeg så at fôrflåten lå ved kaien i par dager, antageligvis i påvente av været, eg følgte track-sporet fra slepebåten. De visste at slepebåten var på den kaien fôrflåten låg på og kjørte da i 2-3 knop til stadt havet og der hendelsen inntraff.

Leder kommunikasjon og samfunnskontakt i Måsøval, Berit Flåmo bekrefter denne teorien til Kyst.no.

- Bekrefter at dette er vår flåte som skulle til Håkaillbåen i Smøla kommune. Vi hadde leid inn et firma som hadde oppdraget med frakting av flåten.

- Vi er glad for at ingen kom til skade under hendelsen. Vi har ingen ytterligere informasjon å komme med om hendelsen, legger hun til.

Splitter ny flåte

Til tross for at Måsøval verken har bekreftetet eller avkreftet det, er det sannsynlig å anta at fôrflåten det er snakk om er en ny flåte laget av ScaleAQ.

I mars la ScaleAQ ut en pressemelding om at de hadde inngått avtale med selskapet om levering av en komplett lokalitet, planlagt levert våren 2024 ved Hårkallbåen. Dette inkluderte en robust betongflåte på 40x20 meter, med en vekt på 500 tonn.

Visuelle observasjoner fra Kyst-tipseren tyder også på at dette er den aktuelle flåten.

Hva prislappen på den aktuelle flåten er, er usikkert. Likevel bekrefter Flåmo at den sunkne flåten var forsikret.

Slik ser trolig den sunkne flåten ut.