Salmon Home no1. Foto: Nekton Havbruk.

Setter fisk i "laksehjemmet" på Smøla

- Vi setter nå ut smolt i vår tredje variant av merdteknologi for semi-lukket postsmoltproduksjon, sier daglig leder Rune Iversen i Nekton Havbruk i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han forteller at selskapet nå har testet ut flere ulike teknologier med gode resultater og lusefri fisk på deres FoU-konsesjon.

- I juni sjøsatte vi i samarbeid med utviklingsselskapet Fishfarming Innovation AS og produsent Betonmast AS den første pilotmerda laget av betong med en størrelse 1.000 m3, legger han til.

- Produserer postsmolt

Den lukkede tanken har de siste månedene blitt testet ut i samarbeid med Nofima Etter at de siste godkjenningene falt på plass tidlig denne uken er det klart for utsett av det første partiet med smolt.

Betongtanken.

Les ogsåLaksehjemmet kan snu opp ned på lakseproduksjonen

– Salmon Home no. 1 er plassert på Gullklakken på Smøla. Pilottanken har en produksjonskapasitet på 60.000 smolt med en størrelse på 300-500 gram. Dersom pilotfasen blir vellykket kan Fishfarming Innovation og Betonmast raskt utvikle tilsvarende tanker i full skala på opptil 5.000 kubikkmeter basert på erfaringene fra pilotmerden, sier Iversen i meldingen.

Salmon Home No. 1 har tykke og solide betongvegger, noe som gjør at rømmingsrisikoen er så godt som eliminert.

Les også: - Laksehjemmet trygt i sjøen

Iversen forventer at denne produksjonssyklusen vil kunne skje uten lakselus på smolten.

- Betongmerden har mulighet for justerbart inntak. Vi vil pumpe in sjøvann fra 8-10 meters dyp, som vi også har prøvd ut på de to andre teknologiene. Vi har ikke funnet en eneste lakselus i disse to tanktypene i løpet av de tre årene vi har jobbet med dette.

Per Helge Perdersen og Salmon Home no1 i bakgrunnen. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Vest Vind Media.

- Laksehistorie

Per Helge Pedersen fra Fishfarming Innovation forteller til kyst.no at de har måtte avvente utsett i merden som ble sjøsatt 14 juni, da sertifiseringer måtte på plass.

- Når man kommer med noe nytt må det sertifiseres, og det tar tid, sier Pedersen.

Fremover mener han nå det er viktig å dokumentere alle fordelene den lukkede produksjonen forventer å gi oppdrettsfisk og oppdrettere.

- Det er biologi det er snakk om, og vi må bevis at vi får det til. Det viktigste for oss er å utvikle robuste løsninger som kan tas opp i industriell skala. Mange kaster seg på "havbruksbølgen", men det er ikke bare bare. Man må ha kunnskap om næringen også og det har de på Smøla, legger Pedersen til.

- Går alt som planlagt skriver vi et stykke laksehistorie, konkluderer han.