Flere oppdrettere på vestlandet ønsker å redusere luseproblemet med et enkelt tiltak.

Ber Mattilsynet liberalisere lokalitets-MTB

- Hvorfor sier Mattilsynet nei til strukturerende tiltak som alle er enige om vil gi mindre lus, spør Henrik Rye Jakobsen, leder i STIM Kunnskapstjenester.

Publisert Sist oppdatert

Jakobsen viser til flere avslåtte søknader fra oppdrettere på Vestlandet som ønsker å utvide MTB-en på enkeltlokaliteter, for på den måten å begrense eller fjerne dårlige lokaliteter som fungerer som brohoder mellom brakkleggingssoner. 

- Det er altså ikke snakk om tiltak som vil øke verken område-MTB eller selskaps-MTB, men som har som eneste mål å bidra til å redusere lakselusproblemet og på den måten bedre fiskehelse og velferd, sier Jakobsen til Kyst.no.

- Et effektivt tiltak

Henrik Rye Jakobsen er leder for STIM Kunnskapstjenester.

Han viser til Havforskningsinstituttets rapport «Endret lokalitetsstruktur i produksjonsområde 3», hvor modelleringen viser at en strategisk reduksjon fra 135 matfisklokaliteter ned til 100 vil gi en 46 % reduksjon av lakselus. Dette stemmer også godt overens med funnene i rapporten «Bærekraftig bruk av kystarealene i havbruk – Finnes det tilgjengelig areal for vekst?» fra 2023, et arbeid som var ledet av Ragnar Tveterås på oppdrag fra Stiim Aqua Cluster.

Til Kyst.no forklarer Jakobsen at tiltaket er effektivt, billig og med liten biologisk eller økonomisk risiko for oppdretter.

- Derfor er også mange oppdrettere ivrige etter å komme i gang og prøve dette ut i praksis. Da er det veldig synd at de faktisk ikke får mulighet til det, mener han.

Erfaringsmessig begrunnes avslagene fra Mattilsynet med høyt lusepress i nærliggende områder, altså nettopp det problemet som oppdretterne søker å avbøte med å samle produksjonen på færre lokaliteter enn i dag.

- Dette framstår jo som en sirkulær argumentasjon hvor det blir feil uansett hva oppdretterne gjør. Selv om MTB-utvidelse på enkeltlokaliteter ikke i seg selv vil gi et umiddelbart utfall av nedsatt lusepress i et produksjonsområde, er det summen av alle tiltak som må til. Et sted må vi begynne. 

Jakobsen mener en litt mer pragmatisk tilnærming fra forvaltningen på denne typen initiativer fra oppdretterne vil være av det gode, og må til for at man i felleskap skal løse utfordringene som næringen har i dag.