- Prisutviklingen dårligere enn ventet
Analytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets mener at prisutviklingen i begynnelsen av året har vært noe svakere enn det de har lagt til grunn tidligere. - Det må sies at vi har vært gjennom en periode med sesongmessige lavere priser, men vi skal ikke legge skjul på at utviklingen har vært dårligere enn ventet, sier han til kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Lakseprisen har de senere ukene krøpet ned mot 60-tallet. Ifølge Akvafakta endte spotprisen til oppdretter på 62,85 kr/kg i uke 7, en nedgang på 39 øre fra uken før.
Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets sier at i de siste to ukene, har det blitt eksportert noe mer laks enn på samme tid i fjor.
- Vi er nå over 20 000 tonn rund vekt i uken. Med den biomassen vi har i sjøen, så vil det på ukesbasis ikke noe særlig mer fisk ut i markedet i første halvår. Dette betyr stabile priser på dette nivå og kanskje noe stigene etter hvert som etterspørselen kommer opp i mars og april, opplyser analytikeren.
Han sier videre at prisutviklingen i begynnelsen av året vært noe svakere enn det Sparebank 1 Markets har lagt til grunn.
- Det må sies at vi har vært gjennom en periode med sesongmessige lavere priser, men vi skal ikke legge skjul på at utviklingen har vært dårligere enn ventet, sier han til kyst.no.
- Mer konkurranse i det amerikanske markedet
Swedbank-analytiker Marius Gaard sier at når volumet stiger, faller prisene, og påpeker at det er helt normal dynamikk, den utviklingen man ser på lakseprisen nå.
- På høyere volum er vi avhengig av å plassere laksen hos flere typer kunder og markeder, blant annet prosessindustrien i Europa som har lavere break-even priser enn andre high-end markeder, legger han til.
- Vil Chile få mer laks på markedet som kan gi norske produsenter konkurranse om prisene i større grad de neste månedene?
- Det er primært i andre halvår det vil komme mer fisk fra Chile, opplyser Tønseth.
Gaard sier at forbrukerne vil få mer laks på markedet, men chilensk laks selges som frossent i Europa og Asia, og driveren er fersk.
- Det vil bli mer konkurranse i det amerikanske markedet, men etterspørselen er sterk så markedet burde være i stand til å ta imot, påpeker han.
- Mindre laks tilgjengelig fører til nedgang
Norges sjømatråd meldte nylig at norske forbrukere i 2016 spiste mindre sjømat. De skriver at Norge har de siste 10 årene hatt et stabilt høyt sjømatkonsum på om lag 90 000 tonn. Nå ser sjømatrådet en endring i dette, der sjømatkonsumet i 2016 gikk tilbake med 7 prosent til 84 000 tonn.
- Er det urovekkende at nordmenn selv spiser mindre laks?
- Hovedårsaken til at det spises mindre laks er at det 7 % mindre laks tilgjengelig globalt i 2016. I tillegg så får vi en priseffekt som gjør at noen markeder spiser mindre og noen spiser mer. Totalen er alltid negativ i en situasjon med mindre produksjon, sier Tønseth.
Gaard er enig, og sier det henger sammen med at tilbudet generelt er lavere enn i 2015, slik at andelen laks konsumert i Norge er uendret.
- Jeg tenker heller at dette er et signal om at etterspørselen utenfor Norge er veldig god, påpeker Gaard.
Gaard sier han fremover tror på et prisnivå mellom 60-65 kroner vil være en fornuftig pris
- Det kan bli litt tøffere i Q2 med høyere år til år vekst, men høsten og neste vinter ser grei ut, opplyser han.
Swedbank har i denne ukens aksjeportefølje inne Grieg Seafood Finnmark (GSF).
- Fjerdekvartalstallene og -rapporten var positiv, og GSF er opp åtte kroner på en uke, det har vært en god anbefaling, sier Gaard avslutningsvis.