Tror landbasert vil være nisje lenge ennå
Sunndalsøra: Han bygger selv et av de største landbaserte anleggene for matfisk i Norge, men tror ikke laksenæringen flytter fullt og helt på land med det første.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Carl Ivar Holmen er daglig leder i Salmofarms, som er i gang med å bygge ut sitt anlegg for matfisk av laks i ferskvann på Rukan. Ferdig utbygget vil anlegget ha en årlig produksjonskapasitet på 10 000 tonn, men i første byggetrinn er det 5000 tonn som settes opp.
- Jeg er uenig i argumentene fra enkelte om at Norge ikke må satse for tungt på land eller offshore fordi vi da gir bort våre fordeler. Det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig, sa han under RAS-konferansen til CtrlAQUA og Nofima på Sunndalsøra.
Selskapet som ble etablert i 2015 er ifølge Holmen strengt tatt regulert som om de var en rakfiskprodusent fra Valdres, ettersom de benytter ferskvann, om enn dog i noe større perspektiver.
Fordelene med Rukan
Holmen mener det har noen klare fordeler ved å produsere laks på Rukan, adskillige mil fra kysten.
- Jeg er heller ikke enig i påstanden om at landbasert kan legges over hele verden. Dette vil bli en avveining mellom produksjonskostnad og transportkostnad.
Han forteller at grunnvannet på Rukan de vil benytte er svært rent og har en god temperatur.
- Dersom man i andre deler av verden må kjøle vannet før det går inn i anlegget har det også en kostnad man må kalkulere inn, sier han.
På Rukan har selskapet også nærhet til oksygenprodusenten Praxair som bare ligger tre km unna. Og ikke minst påpeker Holmen at Norge jo har en nærhet til sine viktigste laksemarkeder som er Europa.
Tror ikke på giga-anlegg i Norge
Selskapet har satt i gang prosjekteringen og sluttfører ifølge Holmen sannsynligvis finanseringen rett over jul.
Salmofarm-sjefen sier videre at han ikke tro på all norsk laks vil ende som landbasert produksjon.
- Det er svært arealkrevende å flytte alt på land, men vi klarer nå å produsere ca 300 kg per kvm per år. Man skal ikke glemme at Norge er det landet som vet mest om akvakultur i verden.
Derfor tror Holmen man fortsatt vil se sjøbaserte anlegg i fremtiden.
– Jeg tror ikke man vil se de aller største anleggene på land i Norge, men vi får kanskje flere pilotanlegg på 5 til 10 tusen tonn. Landbasert produksjon vil nok være en nisje i langt tid fremover, la han til.
- Det vil fortsatt være dyrt i sjø
Holmen tror heller ikke man vil se et snarlig fall i produksjonskostnadene.
- Et nytt nivå for produksjonskost er definitivt etablert. I ti år har jeg hørt at lakselus er et forbigående problem. Det tror jeg ikke lengre noe på om man ikke flytter laksen ut av sitt naturlige element.
Han peker også på at all industri i Norge har krav til utslipp, men at lakseoppdretterne så langt ikke er særlig hardt regulert på denne måten.
- Slike reguleringer vil på sikt også komme her.
Krevende å få finansiering
Til slutt trakk han frem utfordringen med finansiering.
- Finansiering kjempevanlikelig og krevende. Det er svært viktig å ha gode prosjekter om man skal få penger. Det er nok mange investorer som sitter på gjerdet og vil se hvordan det går i Miami og Main før de tør å satse, sa han.