Lanserer en helt ny velferdsteknologi fra fiskens perspektiv
Sensor Globe har utviklet en trengesensor som er laget for å dokumentere og overvåke velferd i midten av trenging, slik at brukeren får live data i alle dyp.
Sensor Globe har videreutviklet sin sensorteknologi til en helt spesiell trengesensor, som de skal vise frem under HavExpo 2024 i Bergen.
- Vi er glade for å lansere en helt ny velferdsteknologi, produktet er bygget på den samme teknologien som vi vant Innovasjonspris for under Aqua Nor 2023, sier produktsjef Sebastian Gjersten til Kyst.no.
Sensorløsningen har fått navnet Crowding Companion, og er den første som tar plass i fiskens rekker under trenging.
- Behov i markedet
Han utdyper at teknologien er noe de har jobbet med over flere år.
- Vi så et behov i markedet og har store forhåpninger til dette produktet, som vi føler er noe som oppdretterne ønsker og har behov for. Trengeprosessen kan være krevende, og da er det viktig å kunne få med seg hva som skjer under overflaten, sier Gjertsen.
Han forklarer at trengesensoren forteller oppdretterne i sanntid status på velferd og vannmiljø – fra fiskens ståsted.
Sensor Globe var med som kandidat til fiskevelferdsprisen i fjor. Les mer om dette her.
Miljødataen sensorene samler inn blir umiddelbart nyttig for oppdretteren og brønnbåtmannskapet gjennom et lyssignal som viser om grenseverdiene er i grønn, gul eller rød sone – og en mobilapp som kjapt gir dem innsikt i de faktiske forholdene under trenging, om de må se nøyere på tallene.
- Teknologien er sofistikert og avansert, og samtidig enkel både i bruk og konsept, sier han.
Fra fiskens perspektiv
Gjertsen er utdannet marinbiolog og forklarer at teknologiutviklingen kommer fra et genuint ønske om at hver enkelt fisk i merden skal ha det bedre.
- Da vi utviklet sensoren, var det naturlig å ta utgangspunkt i fiskens opplevelse av trenging – og da trenger du data fra fiskens perspektiv. Samtidig må dataen gi alle som jobber med trengingen informasjon de har nytte av.
- Løsningen består av en bøye med lyssignal og sensorkuler som henger under bøyen, fordelt på ulike dybder. Siden sensorkulene etterligner fiskekroppens utside, med en myk og elastisk overflate (Soft Guard), påfører de hverken stress eller skader og gir svært presise data på hvordan fisken faktisk har det under trenging
Sensorkulene kan altså sees på som «noen ekstra fisk» i merden, som forteller oppdretterne hvordan de opplever oksygennivået, belastningen, saliniteten og temperaturen.
Data som umiddelbart kan brukes til å ta bedre valg
Lyset på toppen av bøyen er synlig både for brønnbåtoperatørene og røkterne – og alle andre som følger operasjonen.
- Under trenging kan ting gå fort og tiden man har til trengeoperasjonen er begrenset. Da trenger alle informasjon i sanntid, og hjelp til å være i forkant – uten at de har tid til å se på en skjerm. Når fisken er stresset er det allerede for sent, derfor laget vi en teknologi der du blir varslet om at oksygennivået dropper gjennom et lyssignal og deretter kan tiltak iverksettes raskt for å opprettholde god velferd, påpeker Gjertsen.
Bøyen er også utstyrt med et håndtak som gjør at den enkelt kan løftes for hånd eller med kran, i tillegg til antenne og et oppladbart batteri med lang levetid.
Sanntidsverktøy og stordataanalyse i hele organisasjonen
Dataen er også tilgjengelig i mobilapp i sanntid, dersom noen ønsker å se nøyere på tallene. I tillegg lagres all data i programvaren. Programvaren har innebyggede muligheter for analyse i tidsserier, sammenligning og rapportering.
I tillegg jobber Sensor Globe med å legge til muligheter for automatisert analyse av statistikken.
Det gjør det mulig å lage rapporter og gjøre analyser på enkelte operasjoner, enkeltmerder eller på tvers av lokaliteter.
Selve sensorkulene er nesten identiske med de frittstående sensorkulene som førte til at Sensor Globe vant Stiftelsen Nor-Fishings Innovasjonspris under Aqua Nor i 2023. De originale sensorkulene er laget for å følge laksen gjennom rør og pumper, mens de i trengesensoren er seriekoblet på linje under bøyen.
- En ingeniørbragd
Teknologisjef Aleksandr Stabenow i Sensor Globe har jobbet med teknologien helt siden den var en enkel strektegning på en tavle.
- Resultatet er at vi leverer et stort sprang fra manuelle punktmålinger og store prober, til en avansert, liten og modulær pakke med forskjellige sensorer. Å få på plass sensorer av så høy kvalitet som vi har, i en så liten og hardfør pakke som Sensor Globe, er en ingeniørbragd, mener han.
Sensor Globe er bygget for å ha plass til en rekke sensorer, basert på hver enkelt kundes behov.
- Oppløst oksygen, temperatur og akselerasjon er de mest naturlige, mens salinitet, pH-verdier og vakuumtrykk også ønskes av mange. Noen av sensorene har vi utviklet selv, mens andre er kjøpt inn fra partnere – men alle er utrolig nøyaktige og svært kompakte. Sensorkulene kan selvsagt også brukes som alminnelige vannmiljøsensorer utenom trengeoperasjoner, avslutter han.
Både Stabenow og Gjertsen kommer til HavExpo i Bergen i mai, og har med seg den nye trengesensoren som de ser frem til å vise på stand.