- Vi har mange hoder som kan være gull for næringen
– En god forståelse av de ulike prosessene og utfordringene i næringen er helt nødvendig for å kunne bygge opp vellykkede samarbeidsrelasjoner med aktører fra industrien og forvaltningen, sier Lasse Kristiansen, prosjektleder Brohode Frøya, NTNU Havromsvitenskap og –teknologi. Han håper å øke forståelsen for og samspillet mellom akademia og havbruksnæringen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Under SMN1 sitt Aqua Nor arrangement i fjor ble NTNU Brohode Frøya tildelt en bevilgning på 100 000 kr av SMN1 og BEWI til prosjektet «Professorer på merdkanten – en inspirasjonsreise».
Torsdag ble del to av prosjektet realisert, der fagpersonene ved NTNU fikk grundig innsikt hos forskjellige leverandører og oppdrettere på Hitra og Frøya.
Det overordnede målet til prosjektet var å tiltrekke seg riktig kompetanse av høy kvalitet til havbruksnæringen og kystregionen.
– Dette vil vi oppnå gjennom å styrke kontakten mellom nøkkelpersoner, veiledere og andre i akademia med aktører i havbruksnæringen som havbruk, havbruksservice, veterinærtjeneste, offentlig myndighet osv, sier Lasse Kristiansen.
Tiltaket skulle gi fagpersoner fra ulike fagmiljø ved NTNU anledning til å bygge langsiktige relasjoner til aktører i havbruksnæringen og kystsamfunnet. Det skjedde gjennom to suksessive og komplementære tiltak:
- Styrt speed date seanse mellom forskere og bedriftsrepresentanter.
- Besøk til havbruksbedrifter i ulike deler av verdikjeden (anlegg på land og i sjø, slakteri, leverandørbedrifter)
Denne kombinasjonen og videre oppfølging av prosessen mener Kristiansen vil øke forståelsen for og samspillet mellom akademia og havbruksnæringen, og vil dermed også stimulere studentenes interesse i sjømatsektoren og dens utfordringer og muligheter.
Helt nødvendig
– En god forståelse av de ulike prosessene og utfordringene i næringen er helt nødvendig for å kunne bygge opp vellykkede samarbeidsrelasjoner med aktører fra industrien og forvaltningen, sier han til kyst.no.
Prosjektlederen viser til at mange fagpersoner er i høyere utdanning, og da særlig de som har sin ekspertise innenfor muliggjørende teknologier og generiske analysemetoder, mangler innsikt i dagens havbruksnæring,
I prosjektet har man også invitert bredden av NTNU til å komme i kontakt med havbruksnæringen, for å gi fagpersoner med ulik kompetanse kjennskap med næringen.
- Vi har mange hoder som kan være gull for næringen å komme i kontakt med, men man kommer jo ingen vei hvis man ikke vet om hverandre. Det prøver vi å bøte på med dette initiativet, og håper disse møtene kan gi grobunn for framtidig samarbeid, utdyper Kristiansen.
Under ekskursjonen fikk fagpersonene presentasjoner og omvisning på Frøya Kultur – og Kompetansesenter med presentasjon av Trønders Kystkompetanse, Blått Kompetansesenter med presentasjon av Åkerblå, Innovamar og Bewi på Frøya, før turen gikk til Kystmuseet på Sandstad hvorfra det ble organisert RIB-tur ut til Lerøys settefiskanlegg i Belsvik, og visningsanlegg for havbruk på Storskogøya.