Håper på nytt legemiddel mot lus innen få år
I Seacalx sine lokaler i Sandviken i Bergen sitter en håndfull mennesker og koordinerer arbeidet med å få godkjent et kalkprodukt som et legemiddel som kan brukes i kampen mot lakselus. – Det tar tid å utvikle et legemiddel, og vi har stor tro på at vi skal lykkes, sier daglig leder Pål Haldorsen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
- Ideen om å bruke kalk mot lus ble unnfanget av forskere på Havforskningsinstituttet etter at de i 2008 startet et forsøk i Porsangerfjorden med å teste ut brent kalk (CaO) for å fjerne kråkeboller.
- Man observerte at fisk svømte inn og ut av kalkskyen uten å ta skade. Da dukket spørsmålet opp om dette kunne være effektivt mot lakselus også, forteller Pål Haldorsen som er daglig leder av Seacalx.
Etter at tanken om å se på om kalk kunne brukes mot lakselus gjorde man noen innledende studier.
- Småskala forsøk viste at vi kan få god effekt i lab. Imidlertid har resultatene variert fra lav til svært god effekt og det å oppnå en stabilt god effekt er utfordringen det nå jobbes hardt for å løse.
Selve produktutviklingen står sentralt i dette arbeidet, forteller han.
Brent kalk er ikke brent kalk
Hovedutfordringen knyttet til bruk har lenge vært at resultatene var varierende.
- Det har vist seg vanskelig å produsere kvaliteten vi trenger på produktet. Brent kalk er nemlig ikke brent kalk. Men nå tror vi at produsenten er i ferd med å løse dette. Man kan på ingen måte benytte standard kalsiumoksid som et legemiddel mot lakselus. Hemmeligheten ligger i prosess og metoder for fremstilling av legemiddelet, sier han.
Skulle man lykkes med dette arbeidet er det ingen tvil om at det er mange fordeler å kunne bruke kalk som legemiddel.
- Det er miljøvennlig, det har ingen MRL (restgrenseverdi red.anm.) og man slipper håndtering av fisken, ramser Haldorsen opp og legger til at kalk kan sies å være naturens eget rensemiddel.
Skal man peke på en ulempe må det være at det ikke blir et stoff som man doserer i milligram.
- Jeg antar at forbruket vil bli på noen tonn per enhet. Nøyaktig, vet vi ikke ennå, men det vil ikke bli på hydrogenperoksidnivå, presiserer han.
Skrikende etterspørsel
Ifølge Haldorsen er det tydelig en skrikende etterspørsel etter et stoff som kan erstatte mange av dagens tradisjonelle lusemidler, som jo virker dårligere og dårligere.
- Vi får veldig mange henvendelser fra folk som lurer på hvor vi er i løypen. Jeg tror 2017 blir et avgjørende år der vi trapper opp FoU-innsatsen betydelig. Går alt etter planene skal man kjøre kliniske studier på sensommeren i år.
- Dersom vi får til stabile resultater, håper jeg at vi kan være klar med et produkt i første kvartal i 2018, sier han.
Les hele saken om kalk som mulig råvare for et nytt lusemiddel i årets Norsk Fiskeoppdrett nr 2.