- Mange lokaliteter har hatt fisk i sjøen et knapt år uten å avluse
Lusesituasjonen i Midt-Norge er god sammenlignet med årene 2014 – 2016 og mange lokaliteter ligger godt an, forteller lusekoordinator Lene-Catrin Ervik til Kyst.no.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I forbindelse med våravlusningen i uke 16 har Kyst.no snakket med lusekoordinator for Midt-Norge, Lene-Catrin Ervik, som til daglig jobber som leder for fiskehelse i Åkerblå.
Hun kan fortelle at årene 2017 og 2018 var gode år med tanke på lusenivå, hvor en opplevde store forbedringer sammenlignet med en svært utforende periode i 2014 – 2016.
- Så langt i 2019 har utviklingen vært relativt lik, dog noe høyere nivå totalt enn de to foregående årene. Oppsummert ligger nivået litt høyere enn 2017-18, men betydelig bedre enn 2014-16, sier hun til Kyst.no.
Ligger godt an
Ervik forteller videre at situasjonen ute på lokalitetene i år har vært jevnt over ganske god, noe det også har vært de to siste årene.
- Mange lokaliteter har hatt fisk i sjøen et knapt år uten å avluse, mye takket være godt koordinerte brakkleggingsområder, og god strategisk bruk av skjørt og rensefisk, utdyper koordinatoren.
Samtidig legger hun til at enkelte lokaliteter så langt i år har måttet avluse en runde eller to, noe som er en forskjell fra forrige utsett. Disse ligger ifølge Ervik likevel godt an sammenlignet med tidligere år.
Nøyaktighet er viktig
- Er det noe som røkterne bør være obs på?
- Det har vært stort fokus på lus, lusekontroll – overvåking og tiltak, så jeg tror alle er godt kjent med hva de bør være obs på for sine lokaliteter. Jevnt over har de aller fleste lagt mye arbeid i strategien for lusekontroll, som røkterne kjenner godt til, svarer Ervik.
Nøyaktighet i overvåking, og etterlevelse av de tiltakene bedriften har satt på planen vil ifølge koordinatoren være en god praksis for å kontrollere luseutfordringene når temperaturen stiger og en får raskere utvikling av lus.
Les også: Bedring i lusesituasjonen på Vestlandet
Utfordrende med lave temperaturer
I tillegg forklarer Ervik at vårperioden er utfordrende med tanke på lave temperaturer i sjø, noe som innebærer en større risiko ved håndtering av fisk. Hun presiserer også at lusegrensen må overholdes, og at en i noen tilfeller ikke kommer unna avlusing.
- Å gjennomføre dette med best mulig håndtverk er mitt beste råd. Unngå snarveier, bruk den tiden operasjonen krever – bruk dobbelt så lang tid som planlagt dersom utviklingen i operasjonen tilsier at det er nødvendig. Finfølelse med fisken i alle håndteringsoperasjoner er vel investerte ressurser, stadfester koordinatoren avslutningsvis.