Kommune får kreve utslippsfrie oppdrettsanlegg
Osterøy kommune får lov til å stille krav om nullutslipp ved to oppdrettsanlegg i Sørfjorden. Det har fylkespolitikere i Hordaland nå bestemt, ifølge Bergens Tidende.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
På grunn av dokumentasjon av oksygenmangel i deler av Sørfjorden rundt Osterøy i Hordaland, utløste dette tidligere et enstemmig krav fra politikerne i kommunen at det måtte innføres tiltak for å bøte på situasjonen.
Les også: - Vanskelig for kommuner å legge til rette for bærekraftig vekst
Lerøy, som eier anleggene som blir rammet, protesterte og fikk delvis medhold av administrasjonen i Hordaland fylkeskommune. Fylkesrådmannen har mente at kommunen går utover sitt myndighetsområde, og fremmet derfor innsigelse mot den deler av planen til kommunepolitikerne.
Ifølge Bergens Tidene har altså nå samtlige fylkespolitikere komité for idrett, kultur og regional utvikling overprøvd fylkesrådmannen og gitt Osterøy full støtte i et vedtak.
Konsekvensen av vedtaket er at Osterøy dermed kan kreve at oppdrettsanleggene i den mest oksygenfattige delen av fjorden skal ha «minimalt til ingen utslipp av organiske partikler til fjorden».
De nye forskriftene gjelder ifølge BT Lerøy-anleggene som ligger på lokalitetene Skaftå og Blom i tillegg til andre nye arealer for akvakultur i Sørfjorden og Osterfjorden. Miljøkravet trer ifølge avisen først i kraft når eieren av de to eksisterende oppdrettslokalitetene vil modernisere, utvide eller gjøre andre vesentlige endringer på disse anleggene.
Både Lerøy og Fylkesrådmannen har tidligere ment at kravet om lukkede anlegg ikke lar seg gjennomføre i praksis. Begrunnelsen har vært at teknologien ikke er tilgjengelig.