Lerøy slaktet lite og tjente mye
Lerøys driftsresultat ble noe bedre i Q2 i år sammenlignet med i fjor. Men EBIT per kilo ble vesentlig bedre.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Lerøy Seafood Group (LSG) rapporterer et driftsresultat før verdijusteringer knyttet til biologiske eiendeler på MNOK 801 i andre kvartal 2017, mot MNOK 760 i samme periode i 2016.
Det tilsvarer et driftsresultat før verdijusteringer knyttet til biologiske eiendeler i andre kvartal 2017 på NOK 27,3 per kilo mot NOK 18,5 per kilo på samme tid i fjor.
Konsernet hadde en omsetning på MNOK 4.224 i andre kvartal 2017 sammenlignet med MNOK 4.262 i samme periode i 2016. Høstet volum av laks og ørret i andre kvartal 2017 er 36 % lavere enn for andre kvartal 2016, men må sees i sammenheng med et høyt høstet volum i første kvartal 2017.
- Prisene på laks og ørret er fortsatt på et høyt nivå, og med dette som viktigste driver oppnår Lerøy Seafood Group den høyeste omsetning og det
høyeste driftsresultat i noe halvår i konsernets historie, forteller konsernleder Henning Beltestad i en børsmelding fra selskapet.
- Som tidligere kommunisert er høstet volum av laks og ørret lavere enn på samme tid i fjor, men for året som helhet forventes tilsvarende et høyere volum sammenlignet med 2016, forklarer Beltestad.
Prisoppgang på ørret
Segment Havbruk oppnådde et driftsresultat før verdijusteringer knyttet til biologiske eiendeler på 613 millioner kroner i andre kvartal 2017, ned fra 674 millioner kroner i samme periode i 2016. Havbruk høstet 26.156 GWT laks og ørret i andre kvartal 2017 som er en nedgang på 36 % fra samme periode i 2016.
For første halvår 2017 er høstet volum 12 % lavere enn tilsvarende periode i fjor, men konsernet forventer per i dag et høyere høstet volum i 2017 enn 2016. EBIT/kg økte fra 16,4 kroner per kg i andre kvartal 2016 til 23,4 kroner per kg i andre kvartal 2017.
I andre kvartal 2017 oppnådde Lerøy Aurora en operasjonell EBIT på NOK 30,8 per kg. For samme periode rapporterer Lerøy Midt og Lerøy Sjøtroll EBIT per kg på henholdsvis NOK 18,5 og NOK 20,7.
- Det er positivt for konsernet at prisen for ørret, etter tre krevende år, har bedret seg betydelig og er marginalt høyere enn prisen på laks i andre kvartal 2017, sier konsernleder Henning Beltestad. Det vedvarende høye prisnivået på laks er imidlertid svært påvirket av at norsk havbruksnæring ikke har økt sin produksjon siden 2012. I tiden som kommer er det avgjørende for næringens konkurransekraft på lang sikt at Norge gradvis lykkes med å øke produksjonen, påpeker Beltestad.
- Konsernets uttakskostnader er i andre kvartal 2017 påvirket av et lavt høstet volum, høyere fôrkostnad samt høye direkte og indirekte kostnader
forbundet med å holde seg innenfor myndighetspålagte grenser for lakselus. I sum resulterer dette i høyere uttakskostnader enn det vi anser å være et normalnivå, forklarer konsernleder Beltestad.
Men han legger til at de ser konturene av at tiltakene som konsernet har iverksatt gir positive effekter og vil resultere i lavere kostnader på sikt.
Kostnader til forebygging vil stige
Innenfor produksjon av laks og ørret er konsernet i en overgangsfase med ekstraordinært høye direkte og indirekte behandlingskostnader samtidig som en har økende kostnader til forebygging. Det er sentralt i konsernets strategi å minimere antall behandlinger, og konsernet har siden 2013/14 investert betydelig i egen produksjon av rensefisk. Her nevnes eksempelvis betydelig økt kapasitet til mekanisk rensing og ferskvannsbehandling i brønnbåt.
I 2017 vil kostnader til forebygging stige, mens kostnader forbundet med behandling er forventet å falle. Det er et betydelig potensiale for reduksjon av behandlingskostnader, og konsernet har en klar strategi og ambisjon om å ta ut dette. Utviklingen så langt i 2017 har vært positiv, og per i dag forventes en fallende uttakskostnad i kommende kvartaler, men styret er ydmyk for at det fortsatt vil ta tid å ta ut det fulle potensiale av de tiltak som er iverksatt.