- Lusetallene går betydelig ned ved hvert innsett av rognkjeks
Vidar Vold fra Lerøy Seafood Group kickstartet årets rensefiskkonferanse i Trondheim. Han snakket blant annet om hvor effektiv rensefisken viser seg å være. - Ved hvert innsett av rensefisk ser vi at lusetallene i merden går betydelig ned, sa Vold.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Vidar Vold er utdannet fiskehelsebiolog, og er biologisk ansvarlig for rensefisk i Lerøy.
- Jeg jobber mest med helsebiten på rognkjeks, og dette er virkelig interessant arbeid, sier han engasjert.
Han tok for seg temaet motivasjon og forankring for bruk av rensefisk under FHF sin årlige rensefiskkonferanse i Trondheim.
Lerøys tilgang på rensefisk påpeker han er er både villfanget og egenprodusert.
- Vi har liten grad av kontroll på kvaliteten til den villfangede fisken, siden det er mange forskjellige fiskere som leverer til oss. På den egenproduserte har vi få leverandører og en mye bedre kontroll på kvaliteten til fisken, sa Vold.
Han mener produsentene har et utvidet ansvar for den fisken som de produserer selv.
Lerøy Seafood group har seks rensefiskanlegg. De har to stamfiskanlegg i hhv. Senja og et Flekkefjord, samt fire påvekstanlegg.
- Totalt produserer vi rundt 6-8 millioner lusespisere årlig, opplyste Vold.
- Strategien til Lerøy er vedvarende lave lakslusnivå og lite behandling av fisk. Vi skal ha et alltidsvirkende tiltak, der vi kan ta inn rensefisk i enkeltmerder der presset er høyere. Samt er det viktig med en tidlig intervensjon. Rensefisken er bærebjelken i produksjonen, sa han.
Gode resultater ved bruk av rensefisk
- Rognkjeksen fungerer kjempegodt, den er en veldig god lusespiser. Det samme vil jeg si leppefisken også er. begge arter spiser mye lus. Det ser vi på video og bildene, påpeker Vold.
Der Lerøy har utplassert rognkjeks, ser de at lusenivåene er lave.
- Når lusepresset blir for høyt, fyller vi på med rognkjeks, og da ser vi tydelig at tallene går ned. Spesielt ser vi en nedgang på antall kjønsmodne hunnlus på fisken. Jeg har virkelig fått øyene opp for hvor effektiv rognkjeksen er, sa Vold.
Han påpeker at dersom røkterne faktisk likevel må avluse, kan det medføre at folk blir demotiverte og få dem til å hevde at rensefisken ikke fungerer. Dette er Vold uenig i.
- Selv om det må avluses, må en se på det positive at man har utsatt en avlusing nærmere slakt, som gjør at laksen er mer robust jo større den blir. Røkterne må ikke miste motivasjonen selv om det blir en avlusing, rognkjeksen har likevel gjort jobben sin, sa Vold.
Liten fartstid
Vold påpekte videre at rognkjeksen i Norge kun har en seks års produksjonshistorie, sett mot laksens 57 år lange produksjonshistorie.
- Vi har enda ikke løst alle utfordringene. Men det har jo ikke heller laksen og dens historie er mye lengre. Gi oss noen år så vil mye av fiskevelferden til rensefisken bli bedre, sa Vold engasjert.