Får jobbe med store deler av verdikjeden
Simen Stavseng startet 12. august som «improvement analyst» i Lerøy Seafood Group. 25-åringens ambisjoner er å bidra til løsninger som fremmer utvikling i havbruksnæringen.
Simen Stavseng (25) ble i sin nye jobb en del av Lerøy Way Office. Som er en avdeling som ble opprettet i 2017–2018 for å drive forbedringsarbeid og implementere Lerøy Way-metodikk i hele konsernet.
– Min base vil være på hovedkontoret i Bergen, men jobben innebærer en god del reising til ulike enheter for å støtte opp om implementeringsprosesser og prosjekter, sier han til Kyst.no.
– Unik mulighet
Stavseng forteller at han søkte denne jobben i Lerøy fordi den representerer en unik mulighet til å kombinere hans akademiske bakgrunn og praktiske erfaring innen havbruk.
– Etter å ha fullført min sivilingeniør mastergrad innen havbruk ved UIB, har jeg fått en bred forståelse av næringens verdikjede, sier han til Kyst.no.
I hans utdanning lærte Stavseng at en allsidig tilnærming ofte kan være den beste strategien i denne komplekse industrien. Ved siden av studiene har han jobbet som driftstekniker hos Lerøy Sjøtroll i to år.
– Her fikk jeg verdifull innsikt i de daglige operasjonene og utfordringene på merdkanten, der selve produksjonen foregår. Denne erfaringen gjorde det naturlig for meg å fortsette karrieren min i Lerøy, spesielt i en mer analytisk og forbedringsfokusert rolle som «Improvement Analyst», sier han.
Grundig innføring
Stavseng har siden oppstart 12. august gjennomgått en grundig innføring i oppdrettskonsernet, som har inkludert kurs, presentasjoner, og innføring i selskapets systemer og metoder.
– Jeg har også begynt å jobbe med mindre prosjekter og har allerede vært på en jobbreise til fabrikken på Hitra.
Hans arbeidsoppgaver i Lerøy Way Office inkluderer å drive implementeringen av Lerøy Way, som er en forretningsstrategi basert på den velkjente LEAN-metodikken.
– Vi fungerer som en støttefunksjon for konsernet, med mål om at alle enheter i Lerøy Seafood Group skal ha startet arbeidet med Lerøy Way innen 2025, forteller han.
Det at 25-åringen skulle få mulighet til å jobbe med store deler av verdikjeden var en viktig del av at han ønsket denne jobben.
– Spesielt siden Lerøy har en helintegrert verdikjede fra rogn til ferdig produkt, som dekker områdene havbruk, VAP/salg og distribusjon, samt villfangst. I tillegg var jeg motivert til å bidra i det kontinuerlige forbedringsarbeidet som blir gjort av Lerøy Way – vårt system for å sikre fornøyde kunder, forklarer han.
Dette forbedringsarbeidet baserer seg på selskapets egne erfaringer, kombinert med påviste forbedringsmetoder fra andre selskaper som eksempelvis Toyota (LEAN metodikk i Toyota Production systems).
Ønsker å bidra til utvikling
Staveng sier han valgte denne yrkesveien fordi havbruksnæringen er i enorm
vekst og har et potensial som fortsatt er langt fra fullt utnyttet.
– Jeg har en sterk interesse for bærekraftig matproduksjon og forvaltning av marine ressurser, og jeg ønsker å bidra til løsninger som fremmer utvikling i havbruksnæringen. Dette var en av grunnene til at jeg skrev min masteroppgave i samarbeid med Havforskningsinstituttet, opplyser han.
Oppgaven hadde tittelen «Reducing the production and distribution of salmon lice (Lepeophtheirus salmonis): A modelling approach of strategic and random removal of aquaculture facilities in Production Zone 4» og ble vurdert til karakteren A.
Han påpeker at havbruksnæringen har et enormt potensial for vekst, innovasjon og bærekraftig praksis, særlig fordi den er relativt ung sammenlignet med tradisjonelt jordbruk.
– Mulighetene i havbruksnæringen er uendelige, og DEN reisen ønsker jeg å være en del av, sier han avslutningsvis.