Til Øystese for å lære om havbruk
22 Seafood Trainee-deltagere besøkte sist uke Lingalaks sitt visningssenter for å lære mer om lakseoppdrett. Det ble et lærerikt besøk med både praktisk og teoretisk påfyll av kunnskap for de nyutdannede.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
De 22 traineene deltar i NCE Seafood Innovation sitt kompetanseprogram Seafood Trainee for nyutdannede innen sjømatindustrien. Traineene er ansatt i 10 ulike sjømatbedrifter og har bakgrunn fra havbruk og fiske, akvatisk matproduksjon, samfunnsøkonomi, markedsføring og salg, sivilingeniør, økonomi og administrasjon, finans og flere andre fagområder.
Første stopp i programmet var en omvisning på Hardanger Akvasenter hvor daglig leder Solveig Botnen viste gruppen rundt og ga en god innføring i utstillingen «Det er her me bur». Deretter gikk turen videre til Lingalaks sitt visningsanlegg i Fyksesund hvor traineene kom tett på både fisk og anlegg. Knut Olav Berg, økonomi- og administrasjonssjef i Lingalaks, ga en god introduksjon til selskapets virksomhet, historiske utvikling og fremtidige visjoner.
Besøket på Lingalaks var en del av kompetanseprogrammet Seafood Trainee som NCE Seafood Innovation arrangerer årlig for nyutdannede i sjømatindustrien. Programmet er det første av sitt slag i Norge og er en kombinasjon av praktisk og akademisk kompetansetilførsel gjennom 4 moduler spredt over 12 dager.
Besøket var del av modul 1 med hovedfokus på verdikjeden innen havbruk. Resten av programmet ble gjennomført i Bergen med foredrag fra Lerøy Seafood, Cargill, Benchmark Genetics, Sjor, EY, Fiskeridirektoratet, Havforskningsinstituttet, Niva og med besøk på RASLab.
Traineene var imponert over hvor mye spennende som rører seg innen sjømatnæringen og var strålende fornøyd med hva de hadde lært. – Det var veldig bra å få økt innsikt i hver av fasene i verdikjeden for havbruk, og det var spesielt lærerikt og spennende å komme ut på anlegget til Lingalaks, sier Karoline Aarebrot som er trainee i NCE Seafood Innovation.
Om Seafood Trainee
Seafood Trainee er et nasjonalt ledende trainee program for nyutdannede med bachelor eller mastergrad innenfor ulike fagområder som eksempelvis biologi, teknologi, fiskehelse, havbruk, økonomi, samfunnsvitenskap, markedsføring og juss. Programmet er etablert med utgangspunkt i sjømatnæringens behov for å øke kompetanse på tvers av næringen og øke talentattraksjonen. Programmet kombinerer en jobb i sjømatnæringen med et akademisk program på 12 dager, spredt over fire moduler.
- Det er et konstant behov for å tiltrekke seg de beste kandidatene og talentene for å støtte den bærekraftige utviklingen vi ser i sjømatnæringen. Seafood Trainee programmet er en enestående mulighet for unge talenter å bygge nettverk og kompetanse på tvers av næringen. Samtidig som selskapene som ønsker traineer får tilgang til svært gode kandidater, og traineene blir en del av et program over et år som gir de en unik helhetsforståelse og innsikt over sjømatnæringen, sier Nina Stangeland, Daglig leder i NCE Seafood Innovation.
I tillegg til Seafood Trainee arrangerer NCE Seafood det internasjonale kompetanseprogrammet Seafood Next for fagfolk som er nye i sjømatnæringen. Programmet har som mål å øke kunnskap og kompetanse for å oppnå bærekraftig vekst og innovasjon i hele sjømatens verdikjede. Ettårsprogrammet er åpent for alle som ønsker å videreutvikle sin innsikt og kunnskap om den globale sjømatnæringen og er tiltenkt kandidater med ulik kompetanse, utdanning og stillinger.
Om NCE Seafood Innovation
NCE Seafood Innovation er en næringsklynge med over 90 partnere og medlemmer, som totalt representerer store deler av små og mellomstore bedrifter i sjømatsnæringen. Klyngen er et National Center of Expertice (Klyngeprogrammet, Innovasjon Norge) og har som målsetning å bidra til bærekraftig vekst og utvikling av sjømatnæringen, med fokus på kompetanse og innovasjon. Klyngen jobber på tvers av ulike aktører i bransjen – etablerte selskaper i industrien, forskning og utdanning, entreprenører, risikokapitalaktører og offentlig virkemiddelapparat – for å utnytte kraften i samarbeid på tvers for å realisere målsetningen. Klyngen jobber innen tre strategiske satsingsområder: kompetanse, innovasjon og entreprenørskap.