Ode har fått godkjent enda en lokalitet
Den 18. desember 2024 fikk Ode godkjent sin syvende havbrukslokalitet, Jonskjær i Smøla kommune.
Tidligere denne uken skrev Kyst.no om torskeoppdretteren Ode som nylig bygget opp en ny lokalitet, «Dysjaneset», i Sande kommune i Møre og Romsdal. Nå forteller selskapet at de akkurat har fått godkjent en ny lokalitet.
Ode har de siste årene bygget opp en fullstendig verdikjede innen torskeoppdrett fra klekkeri til forbrukerpakkede produkter med hovedtyngden i Møre og Romsdal og Trøndelag. På fem år har vi gått fra to gründere med en drøm om å bygge opp et selskap innen torskeoppdrett til over 150 ansatte og en årlig produksjon i 2025 på 50 millioner sunne og bærekraftige torskemåltider slaktet og foredlet i lokalt i Norge.
– «Jonskjær» vil være en viktig del av vår videre satsing og innebærer at vi i årene fremover kan produsere mer sunn og bærekraftig mat. Nå har vi også denne uken startet opp drift på en ny lokalitet med flinke folk i Sande kommune på Sunnmøre. I dag gleder vi oss over mulighetene en ny lokalitet gir og starter arbeidet med å planlegge oppstart på Jonskjær så fort dette passer inn i produksjonsplanen vår, sier gründer og CEO i Ode, Ola Kvalheim.
Stort behov for lokaliteter
Selskapet uttaler at de i tiden fremover vil ha behov for flere lokaliteter.
– Tilgang på areal fremstår unødvendig vanskelig, og det er behov for mer fokus på å utvikle sjømatnæringen fra myndighetsapparatet. Det er de som er ansvarlige for å legge til rette for at vi kan levere på FNs krav til Norge om å øke sjømatproduksjonen med 75 % innen 2040, sier Kvalheim og legger til:
– Norske politikere har forpliktet oss til å være med på denne verdensomspennende dugnaden i blågrønn omstilling, men nå går lokalitetsklarering for sakte og svært mye byråkrati de siste årene er en klar flaskehals for å leve opp til disse forventningene.
Søknaden ble sendt inn 27. januar 2022 og er nå endelig ferdigbehandlet etter 151 uker. Dette innebærer at Ode kan rekruttere ansatte, etablere et anlegg og starte opp driften på Jonskjær som ligger på sørsiden av Smøla. Jonskjær er godkjent med maksimal tillatt biomasse på 3 500 tonn torsk.
– Vårt mål er å bli en aktiv og positiv bidragsyter til lokalsamfunnet rundt lokaliteten, rekruttere lokalt og bruke lokale leverandører. Vi kommer nå også til å gå i dialog med Fiskarlaget for å sikre god sameksistens mellom næringene, sier Samfunns- og myndighetskontakt i Ode, Falk Øveaas.
Ode har allerede et anlegg på Nordmøre, lokaliteten «Aukan» som ligger i Aure kommune.
– Dette er en viktig region for oss og et område hvor det allerede finnes en sterk sjømatnæring, dette gjør at både rekruttering og tilgang på leverandører er god. Det er også viktig for Ode å etablere flere anlegg med nærhet til hverandre for å sikre god drift, avslutter Øveraas.