Laveste produktivitet på 18 år
Hver ansatt i havbruksnæringen produserer mindre fisk nå enn på lenge. Faktisk må man tilbake til 1999 for å finne en høyere produktivitet.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Nylig statistikk fra Fiskeridirektoratet (lønnsomhetsundersøkelsen) viser at hver ansatt på rene kommersielle matfiskanlegg produserte ca 292 tonn fisk i 2017. Dette er ned fra de 310 tonn hver ansatt produserte i 2016, men året før det var tallet oppe i 361 tonn.
All time high på effektivitetsskalaen var man i 2009 da man produserte ca 450 tonn.
Man må faktisk helt tilbake til 1999 for å finne lavere tall. Da var tallet vel 250 tonn.
Antall ansatte i næringen har holdt seg relativt stabilt siste to år. Ifølge Fiskeridirektoratets statistikk jobbet det 5643 mennesker på matfiskanlegg i 2017. Dette tallet inkludere ansatte på visning, undervisning og forskningsanlegg. Antall personer i 2016 var 5617.
40 tonn mindre
Men på bare ti år har sysselsettingen doblet seg. I 2008 var antall ansatte på 2732.
Det ble i 2017 produsert et lavere volum med fisk sammenlignet med året før. Med 1,285 millioner tonn (rund vekt) var dette ifølge Fiskeridirektoratets statistikk ca 40 tusen tonn mindre enn de 1,321 millioner tonn som ble slaktet i 2016.
Nedgangen fordelte seg volummessig likt mellom laks og ørret, ca 20 tusen tonn mindre på hver art, men for ørreten som det kun ble produsert 65 tusen tonn av i 2017, var nedgangen betydelig.