Nytt lusemiddel virker også etter at det nesten ikke er noe igjen
Lakselusmiddelet basert på lufenuron virker i utgangspunktet ved å hindre syntese av nytt skall. Nå har forskere funnet ut at det også påvirker lusen på andre måter, selv lenge etter at fisken opprinnelig ble medisinert.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Under lakseluskonferansen Sealice2018 i Punta Arenas i Chile, snakket forsker ved «Universidad Austral de Chile», Sandra Marin, om funn de hadde gjort etter å ha utsatt lakselus for svært lave doser av lufenuron.
Dette er det nyeste lakselusmiddelet på markedet og har vært brukt i Chile i noen få år. Her hjemme ligger det ennå på bordet til Statens legemiddelverk for eventuell godkjenning. Det har det også gjort i noen år.
- Fra bruk på insekter vet vi at det hemmer reproduksjonsevnen til insektene på lave doser. Vi ville teste om dette også stemte for lakselus, og om det da vil bidra til å redusere smittepresset fra lus, selv når det er kun svært lave doser igjen i fisken, sa Marin.
Les også: Lufenuron gir mer enn lusekontroll
- Signifikant reduksjon
Forskerne fôret laks med virkestoffet opp til nivåer i muskel og skinn på hhv 245 og 489 ppb (mikrogram/kg), for å etterligne hva fisk vil ha på slutten etter å ha vært fôret etter terapeutiske anbefalinger med Imvixa (som er det kommersielle preparatnavnet på lufenuron solgt i Chile).
Fisk ble så påsatt copepoditter av den chilenske lusen Caligus rogercresseyi, og disse ble så fulgt til de ble kjønnsmodne og hunnene hadde laget eggstrenger.
- Vi fant ut at det var en signifikant reduksjon i levedyktige egg i eggstrengene sammenlignet med kontrollgruppen. Vi fant også mange lus med hele eggstrenger som ikke hadde egg.
Disse eggstrengene var typisk kollapset på grunn av manglende innhold.
- God effekt
Noe av det man fant var at cellemembranene til de affiserte eggene hadde langt mindre fosfolipider enn kontrollgruppen.
- Våre funn korresponderer dermed godt med tidligere funn på lakselus (Lepeophtheirus salmonis) av McHenry et al i 2016 som fant redusert eggklekking hos lus som hadde beitet på fisk med lave nivå av lufenuron.
Dermed kan lusemiddelet ha god effekt også etter at det har sluttet å virke som kitinsyntesehemmer.
- En slik redusert fekunditet og et økt antall hunner som bærer på ikke-levedyktige egg kan bidra til redusert smittepress også i den tiden der fisken inneholder kun små restkonsentrasjoner av lufenuron, konkluderte Marin.