
Lumarine utvider kapasiteten
Lumarine (tidligere Rognkallen) gjennomfører nå en robustgjøring av eksisterende anlegg, som innebærer å forsterke vannbehandlingskapasiteten, samt utvide produksjonskapasiteten.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Lumarine AS i Tømmervåg, ble etablert i 2015, under navnet Rognkallen AS. I fjor skiftet de navn og leverte 1,3 millioner lusespisere.
Daglig leder Karl Christian Baumann sier til Kyst.no at de vil produsere to millioner rensefisk i år, og gjør grep for å øke kapasiteten på anlegget.

- Vi gjennomfører nå en robustgjøring av eksisterende anlegg som forsterker vannbehandlingskapasiteten, samt utvider produksjonskapasiteten. Dette inkluderer helt ny vannbehandling, ekstra inntaksledning, temperaturstyring og ny påvekstkapasitet. Dette ferdigstilles i tredje kvartal av 2018, opplyser han.
Kistefos/Holding Akvaservice investerte i Lumarine i august 2016. I følge rensefiskprodusenten har de bidratt med kapital til å gjennomføre nødvendige forbedringer for å re-etablere produksjonen.
All fisk går til en kunde
Selskapet levere all fisken sin til en enkelt kunde som selskapet ikke ønsker å oppgi hvem er. Fisken varierer mellom 20-40 gram ved utsett, avhengig av når på året den leveres.
- Vi har en større andel av fisk mellom 30-40 gram, sier Baumann.
Ingen biologiske utfordringer
I 2016 hadde selskapet noen biologiske utfordringer i produksjonen, blant annet dårlig vannkvalitet. Dette sier Baumann ble ordnet opp i høsten 2016. Anlegget har nå levert rognkjeks siden januar 2017.
- Vi fikk demontert, renset og forlenget inntaksledningen, forklarer han.
Fjoråret peker han således på forløp uten biologiske utfordringer.

Sysselsetter 15 personer
Selskapet har nå rundt 15 personer knyttet til selskapet, og Baumann sier de planlegger nyansettelser i løpet av 2018.
- Vi ser for oss å ansette 2-3 personer til i løpet av året.
Rognkjeksproduksjonen deres er delt inn i tre avdelinger: klekkeri/startforing, silo- og påvekstavdeling.
- Klekkeri/Startforing: De befruktede eggene inkuberes i 288 døgngrader før de klekkes. De nyklekte larvene er ca. 5 mm lange. De er godt utviklede og utrustet med sugekopp og en plommesekk som varer noen dager. Etter ca. 6 uker flyttes de over til silo-avdelingen.
- Silo-avdeling: Her vokser rognkjeksen videre til en vekt på ca. 1,5 gram. Her begynner også sortering av fisken.
- Påvekst-avdeling: Her er fisken til den er klar til levering. De sorteres videre og når de er rundt 10 gram vaksineres de. De holdes så videre i anlegget i 500 døgngrader etter vaksinering før de er klar til levering (20-60 g), opplyser selskapet på sine nettsider.