Gir næringen oppskrift på lusefelle
Moldefirmaet Propulsjonsdesign AS (Pufab) vil gi næringen oppskriften på sin lusefelle. Selskapet mener man fortsatt ikke kjenner til den fulstendinge effekten av pumpen.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Bjørn Olsson som er talsmann for Propulsjonsdesign forklarer til Kyst.no at ideen bak lakselusfellen startet ved en tilfeldighet. Han ønsket å se hvordan vanlige oppdrettslys ser ut under vann og observerte at lysene trakk til seg store mengder plankton. De prøvde blant annet et grønt lys.
- Lyset trakk umiddelbart til seg store mengder dyreplankton. Da vi prøvde blå og hvite lys viste det seg at effekten var den samme, forklarer Olsson.
Kan gjøre vondt verre
Teorien er i følge han at lakselusen ser laksen mellom seg og lyset som en skyggevirkning eller som blinking, og den vil derfor søke seg til laksen.
- Dette er en teori som ikke er bekreftet, og kan bety at oppdrettslys kan gjøre vondt verre, forklarer talsmannen.
Observasjonen ble gjort i 2017 da selskapet viste et opptak av fenomenet til en oppdretter, som kunne fortelle at det de hadde filmet var lakselus.
- Det var da vi kom på idéen om å installere en pumpe som skulle fjerne lakselusene fra lyset, legger han til.
Les også: - Nytt marked for propellpumper
Pumpen som ble brukt var en nedskalert versjon av en “AquaDome-pumpe”, som selskapet utviklet i 2014 til den lukkede merden med samme navn.
- Prototypen viste at det skal svært lite pumpeeffekt til for å fjerne uhumskhetene foran lyset.
Høy pris for patent
Årsaken til at selskapet offentliggjør patentet er flere. Både høye kostnader, mangel på interesse fra investorer og muligheten for at andre selskaper kunne patentere lignende ideer, gjorde at selskapet i dag valgte å offentliggjøre patentet.
- Det viste seg at dette bare var første søknadstrinn og prisen reelt var fire eller fem ganger høyrere for å gjennomføre et fullstendig internasjonalt patent, forteller Olsson.
Selskapet søkte om norskt patent først, men det viste seg at finanseringen til hele patentet ikke strakk til. I følge Olsson tok selskapet kontakt med åtte investorer, noe som både krevde tid og energi.
- Vi klarte ikke å finansiere hele prosessen. Dermed valgte vi å offentliggjøre søknaden for i det minste å hindre at noen annen kunne ta over konseptet og patentere det i eget navn.
Vil la andre videreutvikle
Han legger til at lakselus er et stor problem for bransjen og at selskapet ønsker at noen andre nå kan videreutvikle løsningen.
- Patentsøknaden og tegningen finnes på nettet. Det er en pumpe i overflaten og en slange ned til lyset, så slår du på pumpen slik at den suger til seg alt som er fremfor lyset, forteller Olsson.
Lusefellen krever ikke mye energi, og han påpeker at at løsningen er rimelig og at de ikke kjenner til den fullstendinge effekten enda.
- Fellen suger vekk det som er like ved lyset, og fungerer som en magnet. Så lenge lyset står på lokker den til seg mer plankton, sier han til Kyst.no.