Opphever våravlusingen og senker lusegrensen til 0,2
Nærings- og fiskeridepartementet har nå fastsatt nye lusegrenser for å sikre lave lusenivåer i oppdrettsanleggene om våren. Fra nå av skal også oppdretter telle og rapportere lakselus fra alle merder i anlegget.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Grensen er satt til 0,2 voksne hunnlus fra uke 16 til og med uke 21 for Sør-Norge, og fra uke 21 til og med uke 26 i Nordland, Troms og Finnmark.
- Endringene legger til rette for at de metodene som i dag er tilgjengelig for å holde kontroll på lakselus, kan brukes på best mulig måte og på best egnet tidspunkt for å oppnå lavest mulig smittepress på villfisk. Endringen vil også kunne bidra til å bremse videre utvikling av resistens mot legemidler, sier statssekretær Roy Angelvik i Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.
Endringen medfører at kravet om samordnet våravlusing oppheves, og erstattes med overnevnte grense for maksimalt tillatt voksne hunnlus i perioden før og under smoltens hovedutvandring.
Med de fastsatte endringene vil det ifølge departementet være opp til næringsaktørene å finne de beste løsningene og tiltakene, for å overholde kravet ut fra situasjonen i området de befinner seg i.
- Kravene til telling av lakselus blir samtidig skjerpet. Alle merder skal nå telles hver uke og benyttes som grunnlag for innrapportering. Dette vil øke sikkerheten av hver telling, og bidra til å gi et riktigere bilde av lusesituasjonen i det enkelte anlegg.
Forskrift om endring i forskrift om bekjempelse av lakselus finner du her.
- Vil bremse resistens
Mattilsynet skriver at de tidligere krav til våravlusning ikke lengre er egnet til å sikre lavest mulig smittepress på utvandrende laksesmolt.
- Dette skyldes i hovedsak at det er sterkt redusert effekt av de legemidlene som brukes i de fleste områdene langs kysten.
- Å oppheve kravet om samordnet våravlusning og erstatte det med lavere lusegrense i en lenger periode vil bidra til å bremse videre utvikling av resistens mot avlusningsmidlene og bedre velferden for oppdrettsfisken, legger de til.
De skriver også at fra nå av skal oppdretter telle og rapportere lakselus fra alle merder i anlegget. To uker før perioden med lavere lusegrense starter og til perioden er avsluttet, skal oppdretter telle på 20 fisk i hver merd.
- Tellekravet og rapportering blir tilpasset dagens situasjon med utbredt mekanisk behandling av enkeltmerder. Det gir større sikkerhet av hver telling og et riktigere bilde av situasjonen. Mattilsynet kan dermed tidligere fange opp lokaliteter med økende lusetall som vi må følge opp.
Nedgang i lusebehandlinger
Selv om tallene i Fiskehelserapporten 2016 viser at det var omtrent like mye lus i 2016 som i 2015 gikk det totale antallet lusebehandlinger ned med 10 prosent i i fjor sammenlignet med 2015. Den største endringen på feltet var innen behandlingsmetoder.
Antallet medikamentelle behandlinger gikk ned med 41 prosent, mens antallet ikke-medikamentelle behandlinger økte formidabelt med 535 prosent (fra 185 i 2015 til 1174 behandlinger i 2016).