Mekanisk avlusing illustrasjonsfoto. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

Mattilsynet foreslår nye regler for våravlusning i 2017

Dagens krav om våravlusning er ikke lengre egnet til å sikre lavest mulig smittepress på utvandrende laksesmolt, og nye regler kan være på plass innen mars 2017. - Det er tidlig i prosessen for dette forslaget. Det konkrete forslaget som eventuelt skal ut på høring, er at det isteden for våravlusing, så skal det være en lenger periode med lavere lakslusetall på 0,2 kjønnsmodne lus i seks uker, sier Aud Skrudland fra Mattilsynet til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Mattilsynet mener at gjeldende krav om våravlusning ikke lengre er forsvarlig, hverken for smitte til utvandrende vill laksesmolt, velferd til oppdrettsfisken eller ytterligere utvikling av resistens. Dette skyldes sterkt nedsatt eller manglende effekt av de legemidlene som brukes i de fleste områdene langs kysten. Det kommer frem i en pressemelding.

Derfor mener de at det nødvendig å forandre regelverket, sånn de metodene, slik som mekanisk avlusing, som brukes mye i dag, kan benyttes på best mulig måte for å oppnå lavest mulig smittepress på utvandrende smolt.

Mere egnede tiltak vil også bidra til å bremse videre utvikling av resistens mot avlusningsmidlene, og bedre velferden for oppdrettsfisken.

Dette vil også bidra til å bremse videre utvikling av resistens mot medikamentell avlusingsmidler, og bedre fiskevelferden, mener Mattilsynet.

Aud Skrudland i Mattilsynet

I tidslinjen for arbeidet kommer det frem at Mattilsynet kan endre reglene til mars 2017.

- Det er tidlig i prosessen for dette forslaget. Det konkrete forslaget som eventuelt skal ut på høring, er at det isteden for våravlusing, så skal det være en lenger periode med lavere lakslusetall på 0,2 kjønnsmodne lus i seks uker, sier Aud Skrudland fra Mattilsynet til kyst.no.