Lys for nedsenkbare merder – denne kan du ta med ned til dødfiskpumpen
Etter at bransjen snudde seg rundt og senket merdene, har Ahlsell videreutviklet merdlyset Focus Integral slik at det tåler trykket helt ned til seksti meter.
Stadig flere oppdrettere senker merdene, i et forsøk på å ta knekken på lakselusproblemene. Dermed må også utstyret senkes lavere ned i sjøen.
— Lusa lever i de øverste fem meterne av vannlaget, så ved å senke merdene, unngår man lakselus og gir fisken bedre velferd. Nedsenkbare merder ligger minst tjuefire meter fra havoverflaten, forklarer Arild Ersvik, salgsanvsarlig for havbruk i Ahlsell.
Lys som tåler 60 meters dybde
Utstyr som skal senkes lenger ned må tåle helt andre påkjenninger.
— Trykket er mye høyere i dypet enn i de øvre vannlagene. Mange er ikke klar over at det også er mer salt når man kommer lenger ned. Forholdene er rett og slett tøffere, og det stiller nye krav til utstyret som skal prestere der nede.
— Focus Integral er videreutviklet slik at lyset kan brukes helt ned på seksti meters dybde.
Slipper å bruke dykkere
Oppgraderingene gjør også at oppdretteren ikke trenger dykkere for å skifte ut lyset.
— Dypere enn tjue meter må du ha profesjonelle dykkere for å bytte ut utstyr. Focus Integral, derimot, trenger ikke å byttes ut – blant annet fordi vi har satt på en ekstra sinkanode slik at lyset kan stå lengre under vann, uten at det oppstår tæring på kapslingen.
Softstart for bedre fiskevelferd
Focus Integral har softstart for å unngå å skremme og stresse fisken. Fra du setter på lyset, tar det en halvtime før lysstyrken når 100 %.
— Lyset har svært effektive LED-dioder med høy lumen per watt-effekt. 430 watt gir 72 000 lumen – det er altså en veldig kraftig lampe i en kompakt armatur.
Focus Integral veier bare rett over seks kilo uten kabel, og er dermed enkel å håndtere.
— Lyset kan stå i alle vannlag, helt fra dødfiskpumpen og opp til det øverste vannlaget, avslutter Ersvik.