Norsk Michelin-restaurant sabler ned oppdrettslaks: Kaller produktet forferdelig

Kjøkkensjef og medeier i Maaemo, Esben Holmboe Bang, går i dagbladet til frontalangrep på norsk oppdrettslaks generelt og Salma-laks spesielt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Salmalaks er standard, forferdelig oppdrettslaks. Det er ingen forskjell, bortsett fra at den er firkantet, pakket «pent» inn og priset høyere. Folk tror det er et luksusprodukt, men det er en ren og skjær bløff. For oss er det bare helt uaktuelt at vi noen gang skal ta inn norsk oppdrettsfisk, sier kjøkkensjefen til Dagbladet.

Restaurant Maaemo ble nylig kåret til Nordens beste restaurant, og er den eneste i Norge med to stjerner i Michelin-guiden.

Han raser mot produksjonsformen, fôret og markedsføringen av laks.

- Fisken står i merder, et unaturlig habitat, der den fores med ting den ikke skal spise, som soya, mais og medisiner. Sjøvannet fosser fritt inn og ut, og forurensingen forsvinner ut i naturen og ødelegger den langsomt. Nordmenn reiser rundt i verden som om vi er inne i en ny vikingealder, og fisker opp andre lands småfisk for å fore ekstreme mengder oppdrettsfisk. Dette ødelegger naturen, det skaper dårlig miljø, fisken lider og forbrukere svindles. Jeg tror ikke en gang folk vet om det. Næringa går ikke ut selv og forteller det. Hele oppdrettsbransjen er gjennomsyret av ukultur. Det er vanskelig å argumentere mot dem, for de er indoktrinert i hva de skal si, og forbrukerne sluker det, sier Esben Holmboe Bang til dagbladet.

Norsk sjømatråd og Salmon Brands avviser kritikken.

Les hele saken her