Laksehospitalet Helixir er en behandlingslekter for laks og ørret. Foto: Måsøval Fiskeoppdrett

- Helixir vitner om imponerende satsing på teknologiutvikling

Det pågår nå et samarbeid mellom ulike aktører om dokumentasjon av velferdsmessig forsvarlighet ved bruk av "laksehospitalet". - Resultatene tyder på at Helixir kan håndtere fisk med god ivaretakelse av fiskevelferd, sier administrerende direktør Roger Sørensen, i Åkerblå til kyst.no. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Fiskehelsetjenesten Åkerblå, tidligere kjent som Havbrukstjenesten er med i samarbeidsprosjektet som følger opp fiskehelse og fiskevelferd i anleggene til Måsøval fiskeoppdrett.

Les også: – Haster med avklaring av ankesøknad

Administrerende direktør i Åkerblå Roger Sørensen. Foto: Åkerblå.

- Vi samarbeider med selskapet om evaluering og dokumentasjon av fiskevelferd ved bruk av Helixir, sier Roger Sørensen til kyst.no. 

Les også: Måsøval ønsker armslag til å utvikle teknologi

Når det gjelder utviklingskonsesjoner og den avslåtte søknaden til Måsøval, mener han at utviklingskonsesjoner er viktig å få på plass for videre utvikling av laksehospitalet.

Teknologisatsing

- Vi synes Helixir vitner om imponerende satsing på teknologiutvikling i kampen mot lakselus fra et selskap av Måsøval størrelse. Kontroll med lakselus i framtida krever ny teknologi og nye behandlingsmetoder. Det er næringsaktørene selv som må gjøre jobben og ta kostnaden. Utviklingskonsesjoner er en viktig motivasjonsfaktor for videre satsing på å utvikle Helixir-teknologien, mener han.

Les også: Status utviklingskonsesjoner – Innovasjonsbølgen slår inn over oppdretterne

Det er et samarbeid mellom Måsøval fiskeoppdrett, Stranda Prolog, Veterinærinærinstituttet og Åkerblå  som skal dokumentere velferdsmessig forsvarlighet.

- Resultatene tyder på at Helixir kan håndtere fisk med god ivaretakelse av fiskevelferd, seier Roger Sørensen til kyst.no.