Alexander Mørch tar en marstergrad ved NMBU, der han studerer metoder for å bedre oksygenmetningen inne i en merd omsluttet av luseskjørt.

Masteroppgave viser at dette kan gi godt merdmiljø bak luseskjørt  

Parallelle forsøk i merder viser at luseskjørt med airlift kan opprettholde et godt merdmiljø, selv med dype skjørt. Målinger over to måneder i vinterhalvåret viser liten forskjell i oksygenverdier mellom innsiden og utsiden av skjørtet.

Publisert

En masteroppgave ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) undersøker nå hvordan dypvannsløfting med såkalt airlift kan kompensere for redusert vannsirkulasjon i merder med skjørt. 

Foreløpige analyser fra to måneders drift ved to oppdrettsanlegg viser at oksygenverdiene i merder med airlift ligger tett opptil referanseverdiene utenfor skjørtet. 

– I en periode på én måned, med rundt 21 000 registrerte målinger, var den gjennomsnittlige forskjellen i oksygenmetning kun 6,5 %, med en snittmetning på 94,7 % inne i merden med airlift, sier Alexander Mørch, masterstudent ved NMBU.

Forventninger

Måling av oksygenmetning inne i merden.

– Resultatene så langt stammer fra vintermånedene, hvor det naturligvis er gode oksygenforhold og kaldt vann. Likevel ser vi at en airlift er i stand til å opprettholde oksygenverdier på innsiden av et 10 meter dypt luseskjørt, tilsvarende de naturlige verdiene i sjøen om vinteren. Jeg forventer at forskjellene kan bli noe større når vannet blir varmere og fisken vokser raskere, men målet er å kunne se hva en airlift er stand til å levere av merdmiljø bak dype skjørt, sier masterstudent Mørch.

Han mener økt forekomst av lus og maneter, økende havtemperaturer, gjør bruk av luseskjørt stadig mer aktuelt i oppdrettsnæringen.

– Det er betryggende å se at det finnes relativt enkle løsninger for å sikre et godt merdmiljø for fisken, sier Mørch.

Dokumentere

Hovedmålet med oppgaven er å dokumentere hvordan man kan få fullgodt merdmiljø selv med dype skjørt.

– Jeg håper dette kan være grunnlag for konkrete anbefalinger om bruk av en airlift, eller Turbolift, som løsningen i mine forsøk heter, forklarer Mørch, som finner det motiverende at resultatene samsvarer med erfaringene til flere oppdrettere og er spent på hvordan ny teknologi kan gi næringen et rimelig alternativ for å forbedre forholdene i merdene.

– Både når det gjelder fiskevelferd og vekst, tror jeg dette har stor betydning. Det blir opp til den enkelte oppdretter å vurdere om slike systemer skal installeres permanent eller være i beredskap for perioder der luseskjørt er tvingende nødvendig, sier han. 

Ulike forhold 

Testene er gjennomført på flere lokaliteter for å sikre representative resultater og en helhetlig vurdering av hvordan dypvannsløfting påvirker vannkvaliteten under ulike forhold. Forsøket avsluttes i mars, og Mørch regner med å ferdigstille masteroppgaven i løpet av våren 2025. Oppgaven er et samarbeid mellom NMBU og Bio Marine, som stiller med Turbolift og måleutstyr til forsøkene.

Nylig ble Mørch enig med selskapet Bio Marine om å fortsette målingene på Turbolift-systemet videre etter at oppgaven er levert. Målingene vil dermed løpe frem til sommeren og ut høsten for å få enda et mer helhetlig bilde av dynamikken.