Disse oppdretterne kan forvente tilsyn i 2025
– Vi ønsker å være tydelige og forutsigbare, slik at de som skal ha revisjon har mulighet til å sette i gang forbedringsarbeid før vi starter revisjonsløpet.
Listen over hvem som bør gjøre seg klar til en systemrevisjon i det kommende året er klar.
– Vi mener at forbedring på systemnivå betyr forbedring for flest mulig dyr, uttaler direktør Bård Skjelstad i Mattilsynet, i en pressemelding.
Tema for revisjonene vil i hovedsak dreie seg om:
Dyrevelferd ved luseoperasjoner
Biosikkerhet
Velferd hos rensefisk
En revisjon av selskapenes styringssystem og verktøy inkluderer også verifikasjonstilsyn hos 10 – 15 % av selskapets lokaliteter. Hensikten er å sjekke kart og terreng, om selskapets overordnede planer og systemer omsettes til enhetlig praksis på merdkanten.
Revisjonen bør ha effekt utover det enkelte tilsynet
– Vi ønsker å være tydelige og forutsigbare, slik at de som skal ha revisjon har mulighet til å sette i gang forbedringsarbeid før vi starter revisjonsløpet. Et viktig mål i dette arbeidet er jo å bidra til felles læring i næringen, det er nettopp derfor vi publiserer alle revisjonsrapporter fortløpende, sier Skjelstad. Han mener selskapene kan ha stor nytte av å utveksle informasjon
Mattilsynets oppsummering av det første året med systemrevisjoner viste blant annet at det er stort sprik i hvor godt selskapene forstår regelverket og at det er flere funn som går igjen mellom selskapene.
Tentativ plan for systemrevisjoner i 2025
Mattilsynets tilsyn er risikobasert. Selskapene er valgt ut fra størrelse, kvalitative vurderinger og erfaringer fra tidligere revisjoner og tilsyn, i tillegg til hendelser og registrert dødelighet.
Så langt er disse selskapene valgt ut:
Lingalaks
Hofseth Seafarming
Alsaker Fjordbruk
Nova Sea
Sinkaberg Havbruk
Cermaq
Frøygruppen
Kvarøy Fiskeoppdrett
Firda Sjøfarmer AS
Erko Seafood AS
Måsøval
Mowi Seawater Norway AS
Selskapene vil bli varslet om revisjonen god tid i forveien.