En av Salmar sine lokaliteter.

Sier nei til Salmar: - Uansvarlig å starte opp ny lokalitet

Mattilsynet mener helsesituasjonen til fisken i området allerede er dårlig og presset.

Publisert Sist oppdatert

Salmar søkte i fjor om å få legge et nytt oppdrettsanlegg like ved det gamle fiskeværet Kya i Frøyhavet.

Ifølge søknaden har Salmar fått nye tillatelser, men har ikke mer plass i eksisterende oppdrettsanlegg. De trenger derfor plass til et oppdrettsanlegg med en MTB på 6.240 tonn laks.

Det skriver lokalavisen Hitra-Frøya.

Søknaden har vært gjennom en høringsrunde, og det har kommet protester fra eierne av Kya, Frøya historielag og Birdlife Norge.

Dårlig helsesituasjon, PD og høye lusetall

Roger Bekken, daglig leder i Salmar oppdrett.

Ifølge avisen har Mattilsynet nå kommet med sin avgjørelse i saken. De avslår søknaden på grunnlag av sykdomssituasjonen i området nord for Frøya.

Mattilsynet mener blant annet at dagens helsesituasjon på oppdrettslaksen i området er så dårlig og presset at de vurderer det som uansvarlig å starte opp nye lokaliteter i samme området slik situasjonen er per dags dato.

Det angitte området ligger i dag også i en overvåkningssone for et stort ILA-utbrudd. I tillegg understreker myndighetsorganet at det i samme området er problemer med både PD og høye lusetall. 

Roger Bekken, daglig leder i Salmar oppdrett, sier i en kommentar til lokalavisen at de nettopp har mottatt avslaget og har ikke fått brukt tid på avgjørelsen.

- Drift på gode lokaliteter med god vannutskiftning vil bidra til økt fiskevelferd både på lokaliteten og i regionen, svarer han til Hitra-Frøya.