Dødfisk med store kjøttsår, var blant funnene under Mattilsynet sin inspeksjon.

Mattilsynet etter inspeksjon: – Et trist syn 

– I flere tilfeller var snutesårene så omfattende at kun bein sto igjen, skriver Mattilsynet etter en inspeksjon hos oppdretter.

Publisert Sist oppdatert

Mattilsynet gjennomførte en inspeksjon på lokaliteten «Nord Gåsvær» 13. desember etter varsler om økt dødelighet hos Seløy Sjøfarm.

Selskapet hadde da meldt fra flere ganger om innsig av perlesnormaneter på lokaliteten og om økt dødelighet etter avlusing.

I sin vurdering etter inspeksjonen konkluderer Mattilsynet med at fiskevelferden ikke er forsvarlig i flere av merdene.

Mattilsynet skriver at under inspeksjonen ble hundretalls laks i merd 4 og 7 observert med avvikende atferd, inkludert rotete svømmemønster og ryggfinner over vannskorpen.

De legger til at det i flere merder var hundretalls svimere, der mange hadde store sår. 

Laks med sår på hode, dypt snutesår, og med manglende øye.

– Kun bein sto igjen

Fra inspeksjon på lokaliteten.

I rapporten kritiseres også selskapet for at dødfisken ikke blir kvernet og ensilert umiddelbart, men fraktes til en tom lokalitet grunnet tekniske problemer med kvernen.

Av svimere som ble tatt opp fra to av merdene på lokaliteten, hadde flere kjøttsår som dekket inntil 1/3 av kroppen, øyeskader der ett eller begge øyne mangler, samt fisk med store skader på sporen, med helt eksponerte beinstråler.

– Samtlige svimere som ble tatt opp og avlivet hadde snutesår, og flere fisk hadde sår på hodet. I flere tilfeller var snutesårene så omfattende at kun bein sto igjen, skriver Mattilsynet etter inspeksjonen.

Som følge av disse funnene har Mattilsynet varslet vedtak for å sikre forsvarlig fiskevelferd og bedre håndtering av dødfisk.

– Et trist syn

Geir Arne Ystmark, avdelingssjef nord i Mattilsynet, sier til Kyst.no at rapporten egentlig taler for seg.

– Det var et trist syn som møtte inspektørene, understreker han.

Han påpeker at det er viktig at det er fokus på fiskevelferd og at fisk som er skadet sorteres ut og avlives. 

– Ut over gode daglige driftsrutiner som ivaretar velferden må det også være beredskapsplaner og tilstrekkelig kapasitet til sortering og avliving av skadet fisk. Det handler om å reagere tidlig nok og iverksette tiltak før det går så langt som det har gjort denne gangen, kommenterer Ystmark.

Han sier avslutningsvis at Mattilsynet kommer til å ha tett oppfølging av oppdrettsselskapet videre.

Daglig leder i Seløy Sjøfarm, Jan Erik Jakobsen, forteller til Kyst.no at lokaliteten var utsatt for perlesnormaneter i høst.

– Det roet seg ned før jul, og nå har vi normalsituasjon på lokaliteten. Vi har meldt inn forhøyet dødelighet på lokaliteten i flere uker, så det var helt naturlig at Mattilsynet kom på tilsyn, avslutter Jakobsen.

Fisk med stort kjøttsår fra lokalitet Nord Gåsvær.