Direktør for tilsynsdivisjon akvakultur i Mattilsynet, Bård Skjelstad, sier oppdretterne har mye å lære fra hverandres feil. Her mener han systemrevisjon er veien å gå.

Derfor skal oppdretterne varsles før tilsyn

– Målet med revisjonsarbeidet er at det systematiske forbedringsarbeidet i selskapene, fra toppledelse helt ut på den enkelte lokalitet, skal være så godt som mulig, ikke å avdekke flest mulig avvik.

Publisert Sist oppdatert

For ett år siden startet Mattilsynets systemrevisjon av SalMar. Utover året fulgte slike revisjoner for selskapene Mowi, Lerøy Seafood, Tytlandsvik Aqua, Grieg Seafood og Bremnes Seashore.

Mandag la Mattilsynet frem en liste over hvilke oppdrettsselskaper som kunne forvente et slikt besøk i 2025. 

På tampen av fjoråret publiserte Mattilsynet en pressemelding med deres viktigste erfaringer fra systemrevisjonene, hvor de blant annet uttalte at det er stort sprik i hvor godt selskapene forstår regelverket. 

Ønsker å være åpne

Vi styrker vårt samarbeid med Kystvakten i hele landet for å kunne gjennomføre flere uanmeldte tilsyn der vi mener det er riktig.

Bård Skjelstad

Direktør for tilsynsdivisjonen i Mattilsynet, Bård Skjelstad, forteller til Kyst.no at erfaringer etter fjorårets revisjoner tilsier at det er nyttig at selskapene er godt forberedt før tilsynet.

– Vi ønsker å være åpne ovenfor næringen om hvilke kriterier som ligger til grunn. Nå har vi også etablert en arbeidsmetode som gjør at det er lettere for oss å formidle vår plan i forkant.

I mandagens pressemelding går det frem at selskapene vil bli varslet om revisjonen god tid i forveien.

– Vil ikke dette potensielt skape et falskt bilde av selskapets vanlige driftspraksis?

– Hensikten med en systemrevisjon er, som navnet sier, å undersøke hvilke helhetlige/gjennomgående systemer selskapet har, disse endrer seg ikke på kort varsel.

Han legger til at målet med revisjonsarbeidet er at det systematiske forbedringsarbeidet i selskapene, fra toppledelse helt ut på den enkelte lokalitet, skal være så godt som mulig, ikke å avdekke flest mulig avvik. 

– Dette er også hensikten vår når vi publiserer revisjonsrapportene.

Styrker Kystvakt-samarbeid

Mowi Midt har tidligere etterspurt muligheten for å bli varslet i forkant av uanmeldte tilsyn, noe Mattilsynet mente var uaktuelt.

Skjelstad understreker at slike uanmeldte tilsyn vil fortsette og at systemrevisjon er kun ett av verktøyene for å verifisere om aktørene følger regelverket.

– Vi vil fortatt gjennomføre inspeksjoner ved sykdomsutbrudd, stor dødelighet, dårlig velferd og lakselus over tillatte nivå. Vi styrker vårt samarbeid med Kystvakten i hele landet for å kunne gjennomføre flere uanmeldte tilsyn der vi mener det er riktig.

Divisjonsdirektøren mener at ettersom flere avvik er felles for mange av selskapene, kan oppdretterne ha mye å lære gjennom å sette seg inn i andres avvik.

– Vi mener systemrevisjonene er en riktig og viktig måte å jobbe på. Gjennom revisjonene retter vi oppmerksomheten mot dyreeier, som alltid har ansvaret for hvordan fisken har det, avslutter han.