
Har startet "barnehage" for ørretsmolten
Lerøy Seafood Group har startet et nytt prosjekt for ørretsmolt. Det går ut på å la den nyutsatte fisken vokse seg halvstor i en "ørrebarnehage" inne i fjorden der lusepresset er lavt, før den flyttes lengre ut på kysten hvor den vokser til full slaktestørrelse.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
Barnehage-lokaliteten ligger i Sørfjorden ved Osterøy i Hordaland, og like før påske leverte Mauranger Laks i Sunndal i Kvinnherad 1,2 millioner vårsmolt til det nye prosjektet, ifølge lokalavisen Grenda, som først omtalte saken.
- Det er et helt nytt opplegg for 2017. Istedenfor for å kjøre all ørretsmolten direkte ut i matfisklokaliteten, samler vi den nå i en slags barnehage først, sier daglig leder Sveinung Sandvik fra Mauranger Laks til lokalavisen.

Stig Nilsen, konserndirektør havbruk i Lerøy Seafood Group, utdyper overfor kyst.no at perioden fisken skal vokse i Sørfjorden vil strekke seg fra mars til august.
Smolten settes ut ved ca. 150 gram før den vokser videre frem til den er to kilo ved Lerøys sine anlegg innerst i Sørfjorden ved Osterøy.
– Ørreten vil deretter bli flyttet og produksjonen sluttført på lokaliteter lengre ute på kysten til lokaliteter i Sunnhordland som har vært i bruk gjennom flere år.
Testes på tre lokaliteter
Barnehage-prosjektet skal testes på de tre lokalitetene Blom, Skaftå og Sandvik, og det første utsettet ble gjort i vår. Ifølge Nilsen gjelder prosjektet kun ørret.
- Fjordlokalitetene i Sørfjorden er særlig godt egnet til ørretproduksjon og vi leter stadig etter produksjonskonsept som kan forbedre de biologiske prestasjonene samtidig som vi bidrar til å gjøre produksjonen enda mer bærekraftig sett ut i fra et miljøperspektiv, påpeker Nilsen til kyst.no.
På de tre nevnte lokalitetene jobber det totalt 30 ansatte.
- Må tenke nytt
Gjennom dette produksjonskonseptet mener han Lerøy sikrer en optimal start på ørretens liv i sjøen og får en kortere produksjonssyklus inne i fjordsystemet.
- Vi må sikre at vår matproduksjon i sjøen spiller på lag med naturens egne mekanismer. Klimaendringene med endring i faktorer som temperatur, vind, oksygen gjør at vi i enkelte fjordsystem må tenke nytt.
- Med denne modellen reduserer vi biomasseproduksjon i fjorden og etablerer lengre brakkleggingsperioder samtidig som vi opprettholder den samlede biomasseproduksjonen ved bruk av kystlokalitetene, legger han til.
Felles tilvekstsenter

Et annet og viktig tiltak for optimal miljømessig produksjon sier han er etablering av et felles «tilvekstsenter» for lokalitetene i fjorden, hvor fokuset er optimal utnyttelse av fôret, fortløpende logging av sentrale miljøparametere. Sik at produksjonen i sterkere grad enn før blir tilpasset naturens signaler både i den daglige operasjonelle driften og som kunnskapsbase for den fremtidige produksjonen.
- Ørretproduksjonen i Sørfjorden er sentral i Lerøys ørretsatsning. Den gir store ringvirkninger i regionen og er av avgjørende betydning for de 150 arbeidsplassene vi har på Lerøy Fossen i Osterøy hvor ørreten bearbeides og selges som ferske og røkte produkter i Norge og i en rekke markeder i verden for øvrig, utdyper havbruksdirektøren.