- Ingenting som tyder på at lakselusen er blitt temperaturtolerant
- Det er forskjellen mellom sjøtemperatur og behandlingsvann som er avgjørende, derfor er det helt naturlig at man må skru opp temperaturen i varmtvannsavluserne om høsten. Det forteller seniorforsker Bjørn Roth som har vært prosjektleder for et Nofimaprosjekt som har sett på avlusningseffekt og fiskevelferd ved bruk av Optilice.
Denne artikkelen er tre år eller eldre.
I en sak på Kyst.no kunne man lese om at mange oppdretter rapporterer om at de gjennom høsten har vært nødt til å skru opp temperaturen i behandlingsvannet når man har avlust med varmtvann. Det har dermed bredd seg en bekymring om at lusen er i ferd med å utvikle temperaturfølsomhet som i verste fall kan være arvelig.
Professor Tor Einar Horsberg ved Veterinærhøyskolen uttalte at det i så fall ville være like ille som legemiddelresistens.
Les også: Frykter temperaturtolerante lakselus – like bekymringsfullt som legemiddelresistens
Ikke seleksjon
Nofima har gjennom prosjektet «Avlusing av laksefisk med Optilice: Effekt på avlusing og fiskevelferd» bl.a. studert dette, og prosjektleder Bjørn Roth er klar på at det nok ikke er noe seleksjon man har sett.
- Det er temperaturforskjellen mellom sjøen og behandlingsvannet som er vesentlig for effekten ikke temperaturen i seg selv. Vi observerte for eksempel at på fine dager på våren der solen skinte, så måtte man gjennom uken skru opp temperaturen i behandlingsvannet, fordi overflatetemperaturen i sjøen steg, sier han.
Last ned rapporten om avlusing av laksefisk med Optilice her
Les også: - Ikke unaturlig med høyere behandlingstemperatur på høsten
Uttynnes av de fastsittende
Han påpeker at metoden kun er effektiv på de bevegelige stadiene. De fastsettende blir igjen.
- Skulle det være en seleksjonsprosess på de bevegelige, så vil likevel antallet lus som ikke utsettes for dette, nemlig de fastsittende, være så høyt i forhold til de få bevegelige som eventuelt er igjen, at den seleksjonsprosessen blir vannet ut forklarer han.
Les også: - Veldig positive resultat med termisk avlusning
Og skulle det også være sånn at de få bevegelige som ikke faller av er bedre på å tåle høye temperaturer, så vil disse få en kjempeutfordring med en gang det blir kaldt.
- Den vil få enorme problemer når vinteren kommer. Dette har med at temperaturtoleranse har mye med fettsammensetning i cellemembranene å gjøre. En organisme er alltid temperaturoptimalisert i forhold til den temperaturen den lever under, så jeg ser ingen grunn til å overdramatisere her, sier Roth.
Når musklene blir til gele
Han sier også at lusen ikke dør av den temperaturen den utsettes for.
- Den dør ikke av varmtvannet, men den slipper fordi musklene som lager vakuum i sugeapparatet til lusen ikke takler temperaturen. Man kan best sammenligne det med når vi blir kalde i fingrene, da blir de veldig stive og ubrukelige. Lusen dør derimot i filteret, sier han.